Ana SayfaÇalışma YaşamıMaltepe Belediyesi’nde işçiler iş bıraktı

Maltepe Belediyesi’nde işçiler iş bıraktı

HABER MERKEZİ – Maltepe Belediyesi’ne bağlı şirketlerde çalışan temizlik işçileri Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanması talebiyle sabah saatlerinde iş bıraktı.

Maltepe Belediyesi’ne bağlı MATAŞ ve MATEĞ A.Ş. şirketlerinde çalışan DİSK bağlı Genel-İş Sendikası üyesi temizlik işçileri sekiz ay önce anlaşmayla sonuçlanan ve imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) uygulanması talebiyle iş bırakma eylemi yaptı.

İşçiler sabah saat 04.00’te MATAŞ temizlik işleri müdürlüğünün bulunduğu şantiyede toplandı.

“Taleplerimiz yerine getirilene kadar devam edeceğiz”

Evrensel’e konuşan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, 30 Haziran 2018 yılında yetki kazandıklarını, 8 Ağustos’ta ise başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin sonunda MATAŞ yönetimiyle sekiz ay önce TİS’i imzaladıklarını belirterek, “Türkiye’de kanun hükmünde kararnameyle geçişi yapılan belediye çalışanlarında ilk toplu iş sözleşmesidir” dedi.

Dolgun, kazandıkları haklarını kullanamadıkları ve ücretlerinin ödenmediği için iş bırakma haklarını kullandıklarını belirtti.

İşçilerin yoksulluk sınırının biraz üstünde bir ücretle çalıştıklarını belirten Dolgun, ücretlerinin ödenmesi ve haftalık çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi taleplerini de dile getirerek talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Belediyeden açıklama

Maltepe Belediyesi, konu ile ilgili bir açıklama yaparak, “Gerçeğe dayanmayan iddia ve ithamlarla kurumumuz haksızca hedef alınmakta ve kamuoyu meşgul edilmektedir” dedi.

“İddia edildiği gibi herhangi bir sözleşme imzalanmadığı gibi; görüşme tutanakları da samimiyet ve sorumluluk ilkesi çiğnenerek kamuoyuna servis edilmiş ve Bakanlığa tek taraflı ‘anlaştık’ bilgisi verilmiştir.
“TİS usulleri kanunda sabit ve açıktır. Adeta ‘yangından mal kaçırırcasına’ ve seçim dönemi fırsat bilinerek ‘aba altından sopa gösterilerek’ kamu yararını hiçe sayan adımların atılması dayatılmak istenmiştir.”

Sözleşme

Evrensel’in haberine göre, imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nde 2019 ve 2020 yılı asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, yılbaşında gıda desteği, yazlık ve kışlık kıyafet desteği, 1 Mayıs’ta 100 TL ikramiye, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması gibi pek çok madde bulunuyor.




Önceki Haber
İmamoğlu: İBB iştiraklerindeki başkanların yüzde 90'a yakını istifa etti
Sonraki Haber
Atina'da 5.3 büyüklüğünde deprem