Ana SayfaGüncelMavioğlu: Bir sinema alanında ceza vermedikleri kalmıştı, onu da yaptılar

Mavioğlu: Bir sinema alanında ceza vermedikleri kalmıştı, onu da yaptılar

HABER MERKEZİ  –  “Bakur” belgeselinden dolayı Çayan Demirel’le beraber 4 yıl 6 ay hapis cezası alan yönetmen Ertuğrul Mavioğlu, “Bir sinema alanında ceza vermedikleri kalmıştı, onu da yaptılar” dedi ve ekledi: “İnsanlar cezadan ibret alıp susarsa karanlığa gömülürüz, karanlığa gömülürsek bu ülke daha çok cehenneme döner.”

“Bakur” belgeseli nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yaptıkları iddiasıyla yargılanan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’e mahkeme, 4’er yıl 6’şar ay hapsi cezası verdi. Ayrıca her iki isim için yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Kendilerine verilen bu cezayı belgeselin yönetmenlerinden Mavioğlu değerlendirdi, verilen cezanın gerekçesini henüz bilmediklerini vurguladı.

“18 Temmuz’da gerçekleşen 7’nci duruşmada eksikliklerin giderilmesi çerçevesinde son savunmamızın alınması için davanın ertelenmesini bekliyorduk. Ama mahkeme heyeti ne son savunmamıza gerek duydu, ne avukatlarımızın tevsi-i tahkikat taleplerine gerek duydu, ne de karşısına bir sanık veya bir avukat olmadan ceza vermeyi uygun gördü.
“Bu açıdan baktığımızda boş salona okunmuş, yok hükmünde bir karardan bahsediyoruz. Cezanın nasıl tebliğ edileceğini bekleyeceğiz. Gerekçeli kararda da ne yazdığını daha tam bilmiyoruz. Sadece kısa bir özet elimize geçti. Bakur’da yargılandığımız süreç bundan ibarettir.”

Sanatın hakikati yansıtma sorumluluğunun olduğunu altını çizen Mavioğlu, çalışmalarının da hakikati yansıttığı için iktidarı rahatsız ettiğini ve iktidarın yargıyı sopa olarak kullanıp yaptıkları çalışmayı ezmeye çalıştığını söyledi.

Verilen cezayı sadece belgesele bağlamanın eksik kalınacağını da dile getiren Mavioğlu, “Bu anlamda ‘Bakur’dan mı ceza aldın’ diye sorulduğunda ‘Hayır, ifade özgürlüğünü savunduğum için ceza aldım. Hakikatin peşine düştüğüm için ceza aldım’ diyorum” diye belirtti ve şöyle devam etti:

“Bir sinema alanında ceza vermedikleri kalmıştı, onu da yaptılar. Yani ‘Bu benim kırmızı çizgim, bu alana girersen ben senin tepene çökerim. Örnek mi istiyorsun? İbreti mahal 4 yıl 6 ay Bakur belgeselinin yönetmenlerine ceza kestim. Sana da aynısını yaparım’ diyor.
“Bu doğal olarak iki durumu ortaya çıkarabilir. Bir, hakikatin peşinde olan insanlar bu faaliyetlerinden vazgeçmez; ülkenin aydını, ülkenin gerçeğinin asla karanlıkta kalmasına izin vermez. İki, insanlar ibret alır ve daha çok susar; daha çok susarlarsa daha çok karanlığa gömülürüz; daha çok karanlığa gömülürsek bu ülke daha çok cehenneme döner. Üç tarafı cennet vatanımızda buna izin vermememiz lazım.”

Gazeteci Mavioğlu ile yönetmen Demirel’in yönettiği, yapımcılığını Ayşe Çetinbaş’ın üstlendiği “Bakur”, dağdaki gerillaların gündelik ve siyasi hayatına ayna tutan bir belgesel.

2013 yılından sonraki geri çekilmeyi de anlatan belgesele müzakerelerin sona ermesiyle beraber 2015’te dava açılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
LGS sonuçları açıklandı
Sonraki Haber
Ukrayna'da komedyen Zelenskiy'in partisi kazandı, Rock yıldızıyla koalisyon kurabilir