Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası’nın enflasyon tahmininde 0.7 puanlık ‘ayar’

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininde 0.7 puanlık ‘ayar’

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın açıkladığı enflasyon raporuna göre, 2019 yılı sonunda enflasyon beklentisi 0.7 puanlık bir ayarla yüzde 13,9’a çekildi.

Merkez Bankası (MB), yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Raporu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 2019 enflasyon tahminini yüzde 14,6’dan yüzde 13,9’a çekildiğini belirtti.

Uysal, “Enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı.

“Nisan ayında yüzde 14,6 olarak açıkladığımız 2019 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini yüzde 13,9’a indirdik. Diğer taraftan, aşağı ve yukarı yönlü katkıların birbirini dengelemesiyle 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmedik. 2019 yıl sonuna dair enflasyon tahminimizi, 0.7 puan aşağı yönlü güncelledik.”

Murat Uysal ayrıca, “Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Raporda, 2019 yılı için gıda fiyat enflasyon tahmini de yüzde 16,0’dan yüzde 15,0’e çekildi.

MB Başkanı, “2020 yılı için gıda fiyat enflasyon tahminini yüzde 11 olarak koruduk” diye belirtti.


Bankanın enflasyon raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Uzmanların yorumları

Merkez Bankası’nın üçüncü enflasyon raporunu değerlendiren siyasal iktisatçı Ali Rıza Güngen, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Biz yazmaktan yorulduk, Merkez Bankası orta-uzun vadede enflasyon hedefini yüzde 5’e indirmekten yorulmadı” dedi.

Ekonomist Banu Kıvcı Toka ise “MB’nin Üç Aylık Enflasyon raporu, gıda enflasyonundaki iyimserliğin dışında, öngörülerinde son derece gerçekçi göründüğünü ve piyasa beklentileri ile arasında ciddi bir güven farkı olmadığını söylemek mümkün” yorumunda bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Öldüren sınır politikalarına karşı eylem: 'Birlikte yaşamak istiyoruz'
Sonraki Haber
Gezi Davası'na bakan mahkeme heyeti değiştirildi