Ana SayfaDünyaMoskova’da “Putin’siz Rusya” ve “özgür seçim” isteyenler gözaltında

Moskova’da “Putin’siz Rusya” ve “özgür seçim” isteyenler gözaltında

HABER MERKEZİ – Muhaliflerin belediye seçimlerine katılmaktan men edilmesinin ardından Moskova’da protesto eylemleri sürüyor. Polis dünkü eyleme biber gazı ve coplarla müdahale ederken, aralarında muhalif siyasetçilerin de olduğu binin üzerinde kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de var.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Eylül ayında düzenlenecek yerel seçimlere muhalif adayların katılımının yasaklanmasına karşı düzenlenen protesto gösterilerine polis müdahale etti, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Geçen hafta da yaklaşık 22 bin kişinin katılımıyla Moskova’da eylemler düzenlenmişti. Son yıllarda görülen en büyük eylem olarak nitelendirilen protestoları, dünkü eylemler takip etti.

Dünkü eylemlerde, polisin aldığı güvenlik önlemleri, Moskova belediye başkanlığı binası önünde yoğunlaştı.

Burada toplanan protestocular, “Putin’siz Rusya”, “Putin istifa”, “Bu kent bizim”, “Utanın” ve “Özgür seçim istiyoruz” sloganları attı.

Polis eyleme biber gazı ve copla müdahale ederken, Reuters’a göre binden fazla kişi gözaltına alındı. Bağımsız izleme grubu OVD-Info da polisin en az 1373 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Rusya’da siyasi tutuklamaları izleyen kuruluş ‘OVD Info’, gözaltına alınanlara ne tür suçlamalar yöneltildiğine dair bir bilginin henüz mevcut olmadığını açıkladı.

Siyasetçi ve gazeteciler de gözaltına alındı

Ayrıca seçimlere katılamayacağına hükmedilen birçok adayın evi ve ofisine eylemler öncesinde baskın düzenlendi.

Gözaltına alınan isimler arasında Kremlin’e muhalif siyasetçiler İlya Yaşin, Dimitri Gudkov ve Navalni’nin kurmaylarından İvan Zidanov da var.

Ayrıca gazeteciler de müdahale esnasında gözaltına alındı. Deutsche Welle, muhabiri Sergej Dik’in gözaltına alındığını ve serbest bırakıldığını aktardı.

AB’den tepki

Avrupa Birliği (AB), Moskova’da düzenlenen protestolara yönelik polis müdahalesini eleştirdi.

Binden fazla kişinin gözaltına alındığı eylemler sonrası AB tarafından yapılan açıklamada “barışçıl göstericilere yönelik uygulanan orantısız şiddetin” ifade özgürlüğünün yanı sıra toplanma ve gösteri hakkına müdahale anlamına geldiği belirtildi.

Bunların Rusya Anayasası’nda güvence altına alındığına işaret eden AB, söz konusu hakların korunması yönünde çağrı yaptı.

Açıklamada, Eylül ayında yapılacak yerel seçimlerin demokratik sürecin önemli bir parçası olduğu belirtilerek, seçimlerde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğine de vurgu yapıldı.

Ayrıca Rusya’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesi olduğuna işaretle uluslararası yükümlülüklere uymak zorunda olduğu ifade edildi.

Çağrıyı Navalni yapmıştı

Yerel seçimlere muhalif adayların katılmasının yasaklanmasını protesto eylemleri düzenlenmesi çağrısını, Rusya’da muhalefetin en önemli isimlerinden olan Aleksey Navalni yapmıştı. Navalni, yaptığı çağrı yüzünden 30 gün boyunca hapis cezasına mahkum edilmişti.

Aleksey Navalni

45 üyesi bulunan Moskova belediye meclisi, geniş bir belediye bütçesine sahip. Meclis şu anda Kremlin yanlısı Birleşik Rusya partisinin kontrolünde bulunuyor. Meclis üyeleri, beş yıllığına seçiliyor. 12,6 milyon kişilik nüfusa sahip Moskova’da bir sonraki seçimler 8 Eylül’de yapılacak.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe, Diken



Önceki Haber
Sökülüp atılması gereken toplumsal yapılar – Judith Butler
Sonraki Haber
Ambarlı Limanı'nda gemi yangını