Ana SayfaDünyaMültecileri kurtaran kaptan Carola Rackete serbest bırakıldı

Mültecileri kurtaran kaptan Carola Rackete serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Akdeniz’de kurtardığı mültecilerle İtalya’nın Lampedusa limanına “izinsiz” olarak yanaşması nedeniyle gözaltına alınan Sea-Watch 3 gemisi kaptanı Carola Rackete, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

Libya’dan yola çıkan 53 mülteciyi kurtardıktan sonra 2 hafta boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt alamayan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete, sonunda 27 Haziran Cumartesi günü “izinsiz” olarak İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşmıştı.

31 yaşındaki Almanya vatandaşı kaptan Rackete, “savaş gemisine direniş ya da şiddet eyleminde bulunma” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Rackete için, “Hayat kurtarmak suç değildir” sloganı ve #FreeCarolaRackete etiketiyle sosyal medya üzerinden uluslararası dayanışma kampanyası başlatılmıştı.

BBC’den Övgü Pınar’ın haberine göre ev hapsinde tutulan Rackete, Salı günü Sicilya’da çıkarıldığı mahkemede beraat etti.

İtalya basınındaki haberlere göre davaya bakan ön duruşma hakimi, Rackete’nin “hayat kurtarma görevini yerine getirebilmek” adına kamu görevlisine direndiğine ve bunun suç sayılamayacağına hükmetti.

Öte yandan Rackete hakkındaki “yasa dışı göçe yardım etme” soruşturması ise sürüyor.

Salvini: Hakim cübbesini çıkarıp seçimlere girsin

Akdeniz’de mültecileri kurtarmak için çalışan sivil toplum kuruluşlarının gemilerine İtalya limanlarını kapama politikası yürüten ve günlerdir Rackete’ye karşı sert eleştirilerde bulunan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, mahkeme kararına tepki gösterdi.

Salvini yaptığı açıklamada “İtalyan yargısı için, yasaları görmezden gelmek ve Mali Polis devriye teknesine çarpmak hapse girmek için yeterli sebepler değil… Siyaset yapmak isteyen hakim cübbesini çıkarıp seçimlere girsin” dedi.