Ana SayfaGüncelPentagon, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya aldı

Pentagon, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya aldı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Rusya’dan geçen hafta S-400 hava savunma sistemini teslim almaya başlamasına ilişkin açıklama yapan Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi parçalarının teslimatı 12 Temmuz Cuma gününden bu yana sürüyor.

S-400’lerin sevkiyatına ilişkin ilk kez dün konuşan ABD Başkanı Donald Trump, durumun karmaşık olduğunu söylemiş ve ülkesinin S-400’leri almasından dolayı Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satmayacağını belirtmişti.

ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper de “Türkiye hem S-400, hem F-35’lere sahip olamaz” demiş, ABD Dışişleri Bakanlığı ise “Türkiye’ye CAATSA yaptırımları kapsamındaki bütün seçenekleri değerlendiriyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Konuya ilişkin bir açıklama da Beyaz Saray’dan geldi. Yapılan açıklamada, S-400’leri satın alması nedeniyle Türkiye’nin F-35 programına dahil olmasının imkansız hale geldiği belirtildi.

“Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır.”

Beyaz Saray, Ankara ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini ancak S-400 alımının “Türkiye’nin NATO ile ortak operasyon yapma kabiliyeti üzerinde negatif etkisi olacağını” da vurguladı.

Açıklamada ayrıca, “F-35’ler gelişmiş teknolojilerini öğrenmek amaçlı kullanılacak Rusya istihbarat toplama platformları ile bir arada bulunamaz” denildi.

Pentagon: Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alıyoruz

Beyaz Saray’dan gelen söz konusu açıklamanın hemen ardından ise ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın almasından dolayı ortak F-35 savaş uçağı programından çıkarılacağını açıkladı.

Pentagon’un Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz. Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir konuydu. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz.
“Ancak Türkiye’yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil. Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak.”

S-400/F-35 krizi

Türkiye ile ABD arasında uzun süredir “S-400/F-35 krizi” yaşanıyor ve Washington yönetimi Ankara’nın Rusya yapımı S-400 almamasını istiyordu.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washington, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyordu.

Türkiye’ye Rusya’dan S-400’leri teslim almaya başlamasından dolayı yaptırım uygulanmasında ısrarcı olan ABD Senatosu’ndan dört senatörün yaptıkları açıklamada da “Başkan Trump’ı CAATSA kapsamındaki yaptırımları yasanın gerektirdiği şekilde tam olarak uygulamaya çağırıyoruz” denilmişti.

Ankara ise ABD Başkanı Trump’tan muafiyet beklentisi içinde.


Trump ‘durum karmaşık’ dedi, ABD Dışişleri Bakanlığı ‘yaptırım’ sinyali verdi


Karınca, BBC, Amerika’nın Sesi, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ÖSYM’yi protesto eden liseli öğrenciler gözaltına alındı
Sonraki Haber
Erbil’de saldırı: Türkiye'nin başkonsolosluk görevlisi yaşamını yitirdi