Ana SayfaGüncelRakka’da toplu mezarlar: Sadece birinden 190 cenaze çıkartıldı

Rakka’da toplu mezarlar: Sadece birinden 190 cenaze çıkartıldı

HABER MERKEZİ – Rakka’da ortaya çıkan bir toplu mezarda, IŞİD tarafından katledilen 190 kişiye ait cenaze bulundu. 2017’da IŞİD’den kutarılan Rakka’daki toplu mezarlarda şu ana dek çıkarılan cenaze sayısı ise 5 bine yakın.

Rakka’da acil müdahale ekiplerinin, IŞİD tarafından katledilen sivillere ait toplu mezarlarda cenaze çıkarma çalışmaları devam ediyor.

Toplu mezarlarda, şu ana kadar aralarında infaz edilmiş IŞİD’lilerin de olduğu 4 bin 700 cenaze çıkarıldı.

Ekipler, Rakka’daki Telayi Mûasker mezarlığında 9 Haziran’da başlattıkları çalışmada ise aralarında kadınların da bulunduğu 190 cenazeye ulaştı.

Doktorlar, çıkarılan cesetler üzerinde yaptıkları araştırmalarda bazılarının kafalarının kesildiğini, üç kadının da recim edilerek öldürüldüğünü ve cenazelerin üzerlerinde turuncu renkli kıyafetlerin olduğunu kaydetti.

IŞİD Rakka’yı 2013’te Beşar Esad’a muhalif güçlerden ele geçirmişti.

İdari merkezini burada kuran IŞİD, kentte şeriata dayalı bir düzen oluşturmuştu. 2014’te de halifelik ilan etmişti.

Suriyeli Kürt ve Arap güçleri, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da desteğiyle IŞİD’in kalesi Rakka’ya 2016 yılında operasyon başlatmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyon kent merkezini kurtarma hamlesi olan “Büyük Savaş” ile 17 Ekim 2017’de tamamlanmıştı.

Bu tarihten sonra kent tamamen IŞİD’den temizlenmişti.