Ana SayfaDünyaReagan’ın Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadelerin kaydı çıktı

Reagan’ın Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadelerin kaydı çıktı

HABER MERKEZİ – Eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın, 1971 yılında Richard Nixon’la yaptığı bir telefon görüşmesinin kaydı ortaya çıktı. Söz konusu kayıtta, 2004 yılında ölen Reagan BM’deki Afrikalı delegelere yönelik ırkçı ve türcü ifadeler kullanıyor.

ABD’nin eski Başkanı Ronald Reagan’ın Birleşmiş Milletler’deki (BM) Afrikalı delegeler için ‘maymun’ ifadesini kullandığı ses kaydı ortaya çıktı.

ABD merkezli The Atlantic dergisinin haberine göre Reagan, Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadeleri 1971’de Kaliforniya valisiyken yaptığı bir telefon görüşmesinden.

Reagan, Tayvan’ın BM üyeliğinden çıkarılması yönünde oy veren Afrikalı delegelere kızıyor, ırkçı ve türcü ifadelerde bulunuyor.

Söz konusu telefon görüşmesinde Reagan, “Şu Afrika ülkelerinden gelen maymunlara bakıyorum da, lanet olsun onlara… Hâlâ ayakkabıların içinde rahat edemiyorlar” diyor.

Ronald Reagan, bu ifadeleri daha sonra ABD Başkanı olacak Richard Nixon ile yaptığı telefon görüşmesinde kullanıyor.

Ertesi gün Nixon’ı arayan Reagan, oylamayı televizyondan izlediğini anlatırken, Afrikalı delegeleri ‘maymunlar’ olarak niteliyor.

Nixon da bu ifadelere gülerek karşılık veriyor.

Nixon da ‘yamyamlar’ demiş

Telefon görüşmesinin kaydı New York Üniversitesi’nde tarih bölümü öğretim üyelerinden Prof. Tim Naftali tarafından ortaya çıkarıldı.

Naftali’nin The Atlantic’e yazdığı analize göre görüşme kaydı, ırkçı ifadeler çıkarıldıktan sonra Ulusal Arşivler tarafından 2000 yılında yayımlandı.

O tarihte ABD’nin eski Başkanı Ronald Reagan hala hayattaydı. Ancak Reagan’ın 2004’te ölmesinin ardından bir ABD mahkemesi kayıtlarının yeniden incelenmesi yönünde karar verdi.

Böylece Nixon’ın, dönemin ABD dışişleri bakanıyla yaptığı konuşmanın kaydı da ortaya çıktı.

Bu kayıtta Nixon, Reagan’la telefon görüşmesini atıfta bulunarak “Onları görmüş… O yamyamları dün akşam televizyonda görmüş. ‘Tanrım, ayakkabı giymiyorlardı ve ABD de gidip kaderini bunların eline teslim ediyor’ dedi” ifadelerini kullanıyor.

Prof. Naftali, Reagan’ın ses kayıtlarının daha sonra başkan olduğunda 1970’lerde Rodezya ve Güney Afrika’daki aparteid verdiği desteği de açıkladığını vurguluyor.


Bu haberi BBC Türkçe‘den derledik.



Önceki Haber
Ezidi Soykırımı: 'Hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisidir'
Sonraki Haber
MGK bildirisindeki 'barış koridoru'na HDP'den tepki