Ana SayfaGüncelRusya hükümetinin baskısı sonucu “Sokurov Vakfı” kapatıldı

Rusya hükümetinin baskısı sonucu “Sokurov Vakfı” kapatıldı

HABER MERKEZİ – Rusya Kültür Bakanlığı’nın baskısı sebebiyle, birçok kısa ve uzun metrajlı film projesine destek sunmak amacıyla Aleksandr Sokurov’un kurduğu bağımsız sinema vakfı Primer Inotnatsii kapatıldı.

Dünya sinemasının yaşayan en büyük yönetmenlerinden Aleksandr Sokurov, Rusya Kültür Bakanlığı’nın baskısı sebebiyle, kurucusu olduğu bağımsız sinema vakfı Primer Inotnatsii’yi kapattığını duyurdu.

Sokurov, haber ajansı Interfax’a yaptığı açıklamada, Rusya Kültür Bakanlığı’nın kendisine karşı aldığı tavrı “saldırgan ve düşmanca” olarak tanımlarken, vakfın devamlılığının mümkün olmadığını dile getirdi.

Sokurov vakfı Rusyalı genç film yapımcılarını desteklemek amacıyla 2013’te kurmuştu.

Vakıf bugüne dek, aralarında Cannes 2017’de Belirli Bir Bakış kategorisinde FIPRESCI (Uluslararası Eleştirmenler Birliği) ödülünü kazanan Tesnota’nın (2017) da bulunduğu birçok kısa ve uzun metrajlı film projesine destek olmuştu.

İlerleyen süreçte fon sıkıntısı çeken vakıf, Rusya Kültür Bakanlığı tarafından eleştirilerin odağı haline getirilmişti.

2018 yılında St. Petersburg polisi, Sokurov’un film projeleri için ayrılan bütçeyi zimmetine geçirdiğini iddia ederek soruşturma başlatmış, ancak bir kanıt bulunamamıştı.

Birçok kişi bu süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Sokurov’un muhalif kişiliğine yönelik saldırısı olarak değerlendirmişti.

Yönetmen, Rusya’da “teröre destek” suçlamasıyla tutuklanan ve 20 yılla yargılanan sinemacı Oleg Senstov için defalarca özgürlük çağrısında bulunmuştu.

Aleksandr Sokurov hakkında

Rusya sinemasının yaşayan en büyük auteur’lerinden olan Sokurov 1951’de Rusya’da doğdu.

1974 yılında Gorky Üniversitesi tarih bölümünden mezun oldu.

Eğitim sırasında bir yandan da Gorky Televizyonu’nda personel olarak çalıştı ve kurum bünyesinde pek çok filmin, TV programının yapımcılığını yürüttü.

Mezuniyetinin ardından 1975 yılında Moskova’da All Union State Institute of Cinematography (VGIK)’de yapımcılık bölümüne girdi.

Sokurov’un VGIK için mezuniyet projesi olarak hazırladığı ilk filmi olan İnsanın Yalnız Sesi (Odinokiy golos cheloveka, 1987) Andrey Platonov’un iki eserinden esinlenilerek çekti.

Film, biçimci, anti-Sovyet olmakla suçlanarak kabul edilemez şeklinde nitelendirildi.

Sokurov ve kameraman arkadaşı, filmi yok edilmekten kurtarabilmek için yatakhanede yataklarının altına sakladığı ileri sürülür.

Andrey Tarkovski filmi çok beğenir; filme gösterilen tepkilere ve yasağa karşı Sokurov’a arka çıkar.

Sokurov şu ana kadar Moloch (1999), Rus Hazine Sandığı (Russkiy kovcheg, 2002), Baba ve Oğul (Otets i Syn, 2003), Aleksandra (2007), Faust (2011), Francofonia (2015) gibi önemli filmlere imzasını attı.


Bu haberde Altyazı Sinema Dergisi‘nden yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beyaz eşyada yılın ilk yarısındaki daralma yüzde 9
Sonraki Haber
TGS, 'Basın Bayramı'nı kutlamayacağını açıkladı