Ana SayfaDünyaRusya’dan S-400 açıklaması

Rusya’dan S-400 açıklaması

HABER MERKEZİ – Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi almasına dair “S-400 anlaşmasının şartları, aynı planlandığı şekilde yerine getiriliyor” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “S-400 sisteminin ilk bataryasının parçalarının Türkiye’ye sevk edilmek üzere ileriki günlerde Rusya’daki bir askeri havaalanında uçaklara yükleneceği” yönündeki haberlere dair açıklama yaptı.

Teslimat sürecinin planlandığı gibi devam ettiğini belirten Peskov, “Kremlin Sözcüsü olarak şunu doğrulayabilirim ki S-400 anlaşmasının şartları, aynı planlandığı şekilde yerine getiriliyor” dedi.

Rusya’nın savunma sanayi yetkilileri, Türkiye için üretilen S-400 sistemi parçalarının ilk partisinin bu ay içerisinde gönderileceğini söyledi ancak henüz verilmiş net bir tarih yok.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de S-400’lerin teslimat takvimine ilişkin dün yaptığı açıklamada, “Tarihi şimdi ben söylemeyeyim ama temmuzun ikinci haftası geldiğinde göreceksiniz” demişti.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Japonya’daki G20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız” diyen Erdoğan ayrıca, S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirmişti.


S-400 krizi | Reuters: “Türkiye’ye yaptırım konusunda değişen bir şey yok”

Silah satın almak neyi çözüyor? – Bahadır Altan