Ana SayfaDünyaŞam’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması: Herhangi bir Türkiye-ABD uzlaşmasını reddediyoruz

Şam’dan ‘güvenli bölge’ açıklaması: Herhangi bir Türkiye-ABD uzlaşmasını reddediyoruz

HABER MERKEZİ – Şam yönetimi, Ankara ile Washington arasında Fırat’ın doğusunda ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiğini açıkladı.

Şam yönetimi, Türkiye ve ABD arasında süren ‘güvenli bölge’ görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ankara ile Washington arasında Fırat’ın doğusunda ‘güvenli bölge’ oluşturulmasına yönelik varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiklerini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Şam yönetiminin “Suriye ve halkının egemenliği ve birliği ile halkının ve halkının birliğine açıkça müdahaleci bir saldırı oluşturan Amerikan-Türk uzlaşmalarının kesin bir şekilde” reddettiğini söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre açıklamada ayrıca, Türkiye’nin halen “terörün temel kaidesi” olduğu ve “lojistik desteğini sağlamaya devam ettiği” iddia edildi, Ankara’nın “ulusal güvenlik” gerekçesinin ise “hareket ve fiilleri” tarafından “yalanlandığı” ileri sürüldü.

Ayrıca ABD’nin Suriye’ye müdahalesi de “krizin ve karmaşıklığın uzatılmasına yönelik” olduğu belirtilerek “sert bir dille” kınandı.

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 22-24 Temmuz tarihlerinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu isimlerle bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada görüşmelerde, özellikle Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Suriye konusunun geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği belirtilmişti.

Ayrıca Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliğin artırılmasına yönelik ayrıntılı tekliflerinin ele alındığı ifade edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” demiş ve “Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yaptığı açıklamada, “Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok” diye konuşmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Akdeniz'de 100'ü aşkın mülteci kayboldu, BM'den çağrı
Sonraki Haber
Adalet Bakanı Gül ve TBB Başkanı Feyzioğlu'ndan 'yargı reformu' görüşmesi