Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Şehir katili’ astreoid Dünya’yı teğet geçti

‘Şehir katili’ astreoid Dünya’yı teğet geçti

HABER MERKEZİ – Bir asteroidin Dünya’ya teğet geçmeden sadece birkaç gün önce fark edildiği açıklandı. Eğer “Asteroid 2019 OK.” Dünya’ya çarpsaydı yıkıcı zararlar verecek, çok büyük bir nükleer silah gibi patlayarak bir şehri yok edecekti. Bilim insanları ‘sinsi’ dedikleri asteroidi farkedemedikleri için şaşkın.

Uzay bilimcilerin ‘şehir katili’ olarak da andığı Asteroid 2019 OK., Dünya’ya teğet geçmeden sadece birkaç gün önce farkedildi ve bilim dünyasını şaşırttı.

Diken’in Washington Post’tan aktardığına göre, asteroid Brezilyalı ve ABD’li ayrı astronomi ekipleri tarafından bu hafta başında farkedildi fakat büyüklüğü ve izlediği yol Dünya’ya teğet geçmesine saatler kala duyuruldu.

Avustralya Kraliyet Enstitüsü’nden baş bilim insanı Alan Duffy, bilim insanlarının asteroidi son anda tespit etmelerini ‘uzay hakkında ne kadar bilinmeyenin olduğunun başka bir işareti’ olarak değerlendirdi.

Duffy bu olayın ‘asteroidlerin nasıl gerçek birer tehdit olabileceğini bir kez daha hatırlatmış olduğunu’ söyledi.

Melbourne’de Monoash Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu’dan gözlemci Uzay bilimci Doçent Michael Brown ise “Bu asteroid bilim insanlarının izlemekte olduğu bir asteroid değildi. Belli ki ‘birdenbire’ ortaya çıkmıştı. Sinsice ve hayli hızla yaklaşmış. Neler olup bittiği asteroid Dünya’ya teğet geçtikten sonra farkedildi gibi bir durum oldu” dedi.

Brown hafta başında Brezilya ve ABD’de ayrı Uzay bilimi ekiplerinin asteroidin varlığını keşfettiğini fakat bu asteroid hakkında bilginin Dünya’ya teğet geçmesine saatler kala paylaşıldığını belirtti.

‘Şehir katili asteroidler’

Bu tip asteroidler için bilim insanları ‘şehir katili asteroidler’ diyor.

Dünya’ya çarpmaları durumunda muhtemelen yıkıcı zararlar veriyorlar. Duffy, “Çok büyük bir nükleer silah gibi patlayarak bir şehri yok edebilecek güçte olurdu” diyor.

Asteroid 2019 OK. büyüklüğünde bir asteroit en son yüzyıldan fazla bir süre önce Sibirya’da ormanlık arazide 2 bin kilometrekarelik bir alanda patlamaya neden olmuştu.

2013 yılında ise altı katlı bir bina boyunda, 20 metre büyüklüğünde bir meteor Rusya’nın Çelyabinsk şehri üzerinde parçalanmış, yoğun bir şok dalgası oluşturarak 1200 kişinin yaralanmasına, evlerin çatılarının çökmesine ve camların kırılmasına neden olmuştu.




Önceki Haber
Dünya Sağlık Örgütü raporu: Tütünle mücadelede Türkiye dünya birincisi
Sonraki Haber
Rize'de kadına şiddet: Serbest bırakılan erkek tepkiler üzerine tutuklandı