Ana SayfaÇalışma YaşamıSoma’da çalışan maden işçileri haklarını istiyor

Soma’da çalışan maden işçileri haklarını istiyor

MANİSA – Soma’da maden ocaklarında çalışırken işten çıkartılan ya da emekli olan işçiler tazminatlarını alamıyor. Mahkeme kararına rağmen haklarını alamayan işçiler, faciadan sonra şirketin isim değiştirmesinden dolayı muhatap da bulamıyor.


Haber: Sevda Aydın


Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan katliamdan şans eseri kurtulan maden işçileri, Soma Holding’in mahkeme kararlarına rağmen ödemediği tazminatlarını istiyor.

Yıllarca yer altında çalışan işçiler, haklarını alabilmek için ilerleyen günlerde yürüyüş ve etkinlikler düzenleyecek.

Soma Holding’e bağlı Işıklar Madeni’nde çalışan Ercan Gürler mağdurlardan biri.  2018 yılının Aralık ayında emekli olmuş ancak tazminatını alamıyor.

Gürler, şirketin ilk önce kendilerine tazminatlarını ödeyeceği teminatını verdiğini ancak şirketin isim değişikliği yapmasının ardından tazminatlarının ödenmediğine dikkat çekiyor.

Maden işçisi Gürler, “Türkiye Kömür işletmelerinin tazminatlarımızı almamız için adım atması gerekiyor. Tazminatımız çocuklarımızın geleceği için çok önemlidir. Bugün bizi çoluk çocuğumuza bakamaz hale getirdiler” diyor.

“Sorumlusu Cumhurbaşkanı”

6 yılı aşkın bir sürede Soma Kömür İşletmeleri A. Ş.’de çalıştığını söyleyen Ali Öner de tazminatlarını alabilmek için açtıkları davayı kazanmalarına rağmen bir yıldır gerekçeli kararın çıkmadığını belirtiyor.

Öner’e göre muhatap bulamama nedenleri şirketin isim değişikliğinden kaynaklı.

“301 işçinin ölümüne neden olan Alp Gürkan tahliye edildi. Yaşadığımız haksızlıkların sorumlusu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’dır. Patronu çıkardılar, eline faaliyet iznini de verdiler. Bugün başka bir isim altında işine devam ediyor ama bizim paralarımızı vermiyor. Umarım TKİ olumlu bir adım atar, ama zannetmiyorum. Biz devletten yardım, sadaka değil, 6 yıllık emeğimizi ve hakkımızı istiyoruz.”

Soma Katliamı’ndan sağ kurtulduğunu ve geçimini seyyar satıcılık yaparak sağladığını dile getiren Öner, Somalıların işsizlik korkusundan dolayı eylemlerine destek veremediğine dikkat çekiyor.

Öner, siyasetçilere destek çağrısı yapıyor.

3 bin maden işçisi tazminat mağduru

2017 yılının Ocak ayında Işıklar İşletmesinde çalışırken işten çıkartılan Mehmet Özdemir, haklarını aramak için tüm ilgili kurumlara başvurduklarını belirtiyor.

Maden İş Sendikası’nın kendilerine “Şirkete neden dava açtınız, şirketin durumu kötü” dediğini aktaran Özdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“10 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarıldım. Bizim durumumuzu ise hiç önemsemediler. Şimdi mahkeme kararlarına rağmen haklarımızı alamıyoruz. Soma Holding’in mal varlığına el konulduğu için yasal olarak ödemelerimizi alamıyoruz. Şimdi Yeni Anadolu adında isim değişikliği de yaptılar. Bize ‘muhatabınız değiliz’ diyorlar. 3 bin maden işçisi tazminat mağduru ve dilencilik yapmıyoruz, hakkımızı istiyoruz.”

Soma Holding’te 12 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan İshak Çoban ise işe iade davasını kazanıp yeniden madende çalışmaya başlamış. Ancak 2018 yılının Şubat ayında emekli olan Çoban, şimdi mağdur.

Çoban’ın eşi Cevriye Çoban, “Eşim 12 yıldır madenlere inerdi. En zor işlerde çalıştı. Ben bunca yıldır maden kiri çamaşırlarını yıkıyorum. Vardiyasına göre yaşadık, gerektiğinde uykusuz kaldık. Şimdi hak ettiğimizi vermiyorlar” diyor ve ekliyor: “Bu nasıl bir hükümet ya da nasıl bir devlettir anlamadık. Tazminatımızı istiyoruz.”

Cevriye Çoban ve Hakkı Çoban

Işıklar Madeni’nde 12 yıl çalışan Burhan Ateş de tazminatını alamadığını ve emekli maaşıyla geçinemediğini belirtiyor.

Ateş, “Hükümet emekli maaşlarına yüzde 5 zam yaptı. Artık tavuk etini bile yiyemiyoruz. Soma’da iş yok, bulamıyoruz. Cumhurbaşkanı’nın bu soruna bir çözüm bulması gerekiyor” diyor.

Soma Madeni’nde 20 yıl çalışan işçilerden Beytullah Keskin ise üniversite öğrencisi bir kızının olduğunu ancak onun eğitim masraflarını karşılayamadığını dile getiriyor.

Asgari ücretin altında emekli maaşı aldıklarını belirten Keskin, “Alnımın teriyle kazandığım tazminatımı niye vermiyorlar? Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum neden asgari ücretler 2 bin 500 olmuyor? Günlük tarla işlerinde çalışmasam aç kalacağız” diye belirtiyor.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Uşak'ta operasyon: Bir şüphelide '1 milyon dolarlık banknot' bulundu
Sonraki Haber
Düzce'de bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, beş kişi hala kayıp