Ana SayfaGüncelTeması ‘kadın direnişi’: 9. Berlin Kürt Film Festivali başlıyor

Teması ‘kadın direnişi’: 9. Berlin Kürt Film Festivali başlıyor

HABER MERKEZİ – Bu yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 9’uncu Berlin Kürt Film Festivali’nde 38 film gösterilecek. Kürt filmlerindeki kadın bakış açılarını görünür kılmak isteyen festivalin bu yılki teması “kadın direnişi.”

9’uncu Berlin Kürt Festivali, bu yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Başkanlığını Mehmet Aktaş’ın yaptığı mitosfilm tarafından düzenlenen festivalin dokuzuncusu Berlin Kültür Senatosu ve Goethe Enstitüsü Irak tarafından da destekleniyor.

2002’den bu yana, Kürt film yapımcıları için önemli buluşma noktası olan festival, 1993’de kurulan Berliner Elternverein Yekmal e.V., festivalin çocuk film departmanını Zarok TV ile işbirliği içinde düzenliyor.

Kürt filmlerindeki kadın bakış açılarını görünür kılan filmler seçen festivalin teması: “Kadın Direnişi”

Festival tanıtımında filmlerin savaş ve gelenek arasındaki kendi kendini güçlendirmenin farklı politik ve kültürel gelişmelerini sunmanın amaçlandığı ifade ediliyor.

Çok sayıda uluslararası film yapımcısının yeni çalışmalarını sunacağı festivalde 38 uzun metraj, belgesel ve kısa film gösterilecek.

Açılış “Güneşin Kızları” ile

“Girls of the Sun”

Festival, IŞİD’e karşı savaşan Kürt ve Ezidi kadınları konu edinen Eva Husson’ın yönetmenliğini yaptığı Güneşin Kızları (Girls of the Sun, 2018) filmi ile açılış yapacak.

Festivalde İranlı Kürt yönetmen Alireza Mohamadian’ın İran’da hapsedilen hamile bir kadının kavga etmesinin hikayesini anlattığı, yer alan Kurtuluşa Doğru (2018) ve Kürt film yapımcısı Selim Yıldız’ın Rojava’daki IŞİD direnişine katılan kardeşi Enes’i arayan annesinin oğlunu bulmak için verdiği arayışa eşlik ettiği belgeseli In Dialog (2019) gösterilecek.

Alexandria Bombach’ın çektiği soykırımdan kurtulanların ve IŞİD’den kaçan Ezidi kadınların sembolü haline gelen Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad’a adadığı film On her Schoulders (2018) festivalin bir diğer dikkat çeken filmi.

Festivalde ayrıca, Katalan yönetmen Alba Sotorra’nın Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçısı Arin Mirkan’ın portresini ve IŞİD’e karşı direnişi konu edindiği belgesel Komutan Arian (2018) da gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Film programının yanı sıra, Kürt film yapımcılarının güncel konuları, podyum tartışmaları, okumalar ve müzik etkinlikleri de festivalin kapsamında yer alıyor.

Ayrıca özel kültürel mekan olan Ulme35’de yazarlar ve sanatçılar güncel eserlerini sunacak.

Festivalin mekanı Berlin Mitte’deki Babylon ve Kreuzberg’deki Moviemento.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2015'ten bu yana ilk: Merkez Bankası faizleri düşürdü
Sonraki Haber
Tunus Cumhurbaşkanı es-Sibsi hayatını kaybetti