Ana SayfaGüncelTGS’den SETA hakkında savcılığa suç duyurusu

TGS’den SETA hakkında savcılığa suç duyurusu

HABER MERKEZİ – Türkiye Gazeteciler Sendikası, bazı uluslararası medya kuruluşlarıyla ilgili ‘fişleme’ olarak nitelenen raporu nedeniyle SETA hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) hakkında İstanbul Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

TGS dilekçede SETA’nın, İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporuyla “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu” ile “Kişisel verilerin kaydedilmesi” suçlarını işlediğini savundu.

Suç duyurusu öncesi, aralarında TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un da bulunduğu çok sayıda gazeteci, adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan TGS Başkanı Gökhan Durmuş, rapor ile haberlerin dünya kamuoyuna ulaşılmasının engellenmek istendiğini dile getirerek, “Bu sözde raporun uluslararası basında çalışan gazeteci arkadaşlarımızı fişlemeye yönelik olduğu ortadadır. Meslektaşlarımız hedef haline getirilmiştir ” diye konuştu.

Asıl hedefin, haberin halka ve dünyaya ulaşmasını engellemek olduğunu vurgulayan Durmuş, raporun talimatlarla hazırlandığının ‘çok bariz’ olduğunu da söyledi.

SETA raporu

Söz konusu raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi Türkçe (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarına dair yorumlar yer alıyor.

Bu kuruluşlardaki uluslararası medya temsilcilerinin haber, yazı ve sosyal medya paylaşımlarına da raporda yer veriliyor.

Raporu “fişleme” ve “andıç” olarak niteleyen basın meslek örgütleri ve gazeteciler tepkili.

Ayrıca raporun son kısımda yer alan “öneriler” kısmında ise hedef alınan kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması isteniyor, devletin kuracağı bir ‘yayın takip ve raporlama oluşumu’ ile bu uluslararası kuruluşların yakından takibi öneriliyor. Buna karşınsa TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye ediliyor.


SETA’dan ‘fişleme’ raporu: Uluslararası basın çalışanları hedefte, gazeteciler tepkili


Karınca, DW Türkçe, MA