Ana SayfaDünyaTunus Cumhurbaşkanı es-Sibsi hayatını kaybetti

Tunus Cumhurbaşkanı es-Sibsi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi 93 yaşında hayatını kaybetti. Sibsi, son bir ay içinde üç kez hastaneye kaldırılmıştı.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Baci Kaid es-Sibsi hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, gece ağırlaşarak hastaneye kaldırılan Sibsi’nin yaşamını yitirdiği belirtildi.

93 yaşında hayatını kaybeden es-Sibsi, ülkesi Tunus’un serbest seçimle göreve gelen ilk lideri ve dünyanın en yaşlı devlet başkanıydı.

Üç kez hastaneye kaldırılmıştı

Baci Kaid es-Sibsi, 27 Haziran’da sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve tedavisinin ardından 1 Temmuz’da taburcu edilmişti.

Çarşamba günü es-Sibsi’nin yeniden hastaneye kaldırıldığı duyurulmuş, sağlık durumu ile ilgili bilgi verilmemişti.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid es-Sibsi’yi hastanede ziyaret etmiş, onun sağlık durumuyla ilgili “sahte haberlere” itibar edilmemesini istemişti.

Es-Sibsi daha önce Kasım ayında yapılması beklenen seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.

Baci Kaid es-Sibsi hakkında

Es-Sibsi, 1926 yılında başkent Tunus’un Sidi Busaid kasabasında doğdu.

Nida Tunus Partisi’nin lideri olan es-Sibsi, 23 yıl ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin 2011’de devrilmesinde ve Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte Tunus siyasetinde önemli rol oynamıştı.

Baci Kaid es-Sibsi, Tunus’u Fransa’nın sömürge yönetiminden kurtarma yolunda uzun yıllar mücadele veren bir isimdi.

Es-Sibsi, 1965-1969 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı’nda görev yaptı. İlerleyen yıllarda Savunma Bakanlığı’nda da görev aldı.

1987’deki darbeden sonra Zeynel Abidin Bin Ali’nin yanında yer almayı tercih eden es-Sibsi, Demokratik Anayasal Birlik Partisi’ne katıldı. 1990-1991 yıllarında Tunus Meclis Başkanı’ydı.

Es-Sibsi, Şubat 2011’de yeni bir anayasa yazmakla görevli geçiş hükümetinde başbakanlık görevine getirilerek siyasi yaşama geri döndü. Aynı yıl Tunus’un Çağrısı Partisi’ni kurdu.

Ekim 2011 seçimlerinde ılımlı İslamcı En Nahda’nın gerisinde kalan seküler Tunus’un Çağrısı Partisi, Ekim 2014’teki seçimlerden ise galip çıkmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Teması ‘kadın direnişi’: 9. Berlin Kürt Film Festivali başlıyor
Sonraki Haber
Rusya'ya vizesiz seyahat edebilecek Türkiye vatandaşlarının kapsamı genişletildi