Ana SayfaÇalışma YaşamıTÜPRAŞ’ta işverenin istekleri onaylandı, Petrol-İş’ten tepki

TÜPRAŞ’ta işverenin istekleri onaylandı, Petrol-İş’ten tepki

HABER MERKEZİ – TÜPRAŞ’ta çalışan işçileri kapsayan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Yüksek Hakem Kurulu’nun işveren lehine karar vermesine tepki gösteren Petrol-İş, kararı tanımadıklarını söyledi.

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ile Petrol-İş Sendikası arasında 4 bin 300 kişiyi kapsayan ve uyuşmazlıkla sonuçlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından karara bağlandı.

18 Ocak’ta başlayan görüşmelerde yapılan 16 oturumunda 80 maddeden 70’inde anlaşma sağlanırken kalan 10 maddeye ilişkin YHK’ye gidildi.

YHK ise işveren lehine karar vererek Petrol-İş’in kabul etmediği TİS sürecini 3 yıla çıkardı.

İlk altı ay yüzde 6 zam veren YHK, işçiler için takip eden altı aylık periyotlarda ise yüzde 5 zam öngördü.

“Kararı tanımıyoruz”

YHK’nin kararı, başta Batman olmak üzere tüm TÜPRAŞ rafinelerindeki işçiler tarafından protesto edildi.

Kararı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendiren Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, YHK’nin tarafsız yaklaşıp hakemlik görevini yerine getirmediğini, işverenin tüm dediklerini kabul ederek işveren lehine karar verdiğini söyledi.

YHK kararlarının sendika ve işveren için bağlayıcı olsa da, işçiler ve sendika olarak alınan bu kararı tanımadıklarını söyleyen Tekik, sendika olarak yapacakları süreç değerlendirmesinin ardından bir dizi eylem ve etkinlik kararı almayı düşündüklerini de ifade etti.




Önceki Haber
Oscar jürisinde ilk kez cinsiyet eşitliği sağlandı
Sonraki Haber
Madımak'ın 'Utanç ve Yüzleşme Müzesi' olması için kanun teklifi