Ana SayfaGüncelTutum değişmiyor: Yargıtay’a göre Nihat Kazanhan’ı öldüren polise verilen ceza ‘isabetli’

Tutum değişmiyor: Yargıtay’a göre Nihat Kazanhan’ı öldüren polise verilen ceza ‘isabetli’

HABER MERKEZİ – Cizre’de polis kurşunu ile öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin sanık polisler hakkında verilen 13 yıl dört ay hapis cezası ve beraat kararının bozulmasına ilişkin Yargıtay’a yapılan başvuru, “isabetsizlik görülmemiştir” denilerek reddedildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde evinin önünde oynarken özel harekat polisi M.N.G tarafından açılan ateş sonucu öldürülen Nihat Kazanhan davasında sanık polisler hakkında verilen 13 yıl dört ay hapis cezası ile polis memuru H.V. hakkındaki verilen beraat kararının bozulması için Yargıtay’a yapılan başvuru esastan reddedildi.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan ve Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından da istinaf başvurusu reddedilen kararlara ilişkin “isabetsizlik görülmemiş” dedi.

Yargıtay, sanık Mehmet Nurbaki Göçmez müdafilerinin tahliye taleplerine ilişkin de ret kararı aldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay’a kararı değerlendiren Kazanhan ailesinin avukatlarından Rojhat Dilsiz, “Verilen bu karar maalesef bu tarz dosyalarda iç hukuk yollarının çok etkili olmadığını gösteriyor. Failin kolluk olduğu dosyalarda yargının tutumu değişmiyor. Birkaç polisin ceza alıp, dosyanın bu şekilde kapatılmış olması, olayda sorumluluğu bulunan üst düzey yetkililerin aklanması anlamına gelir” diye konuştu.

Dilsiz, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacaklarını da söyledi.

Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015’te polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünde polisin sorumluluğu olmadığını iddia etmiş ancak kısa süre sonra Kazanhan’ın polislerce öldürüldüğüne dair polis kamerası görüntüleri basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Görüntüler üzerine İçişleri Bakanlığı da olayın soruşturulması için müfettiş görevlendirmişti.

Soruşturma sonrası olay günü görev yapan özel harekat polislerinden H.V. Kazanhan’ın ölümünden sorumlu tutularak 29 Ocak’ta Mardin’de tutuklanmıştı. Aynı polis daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadede Nihat’ı bir başka polisin vurduğunu söyleyince tahliye edilmişti.

Suçlanan diğer polis memuru M.N.G. ise tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.

Nihat Kazanhan vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında da Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘kamu görevlisinin suçu bildirmeme’ suçuyla dava açılmıştı.

H.V. ifadesinde “biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk” demişti.

Yapılan yargılamanın 11 Kasım 2016 tarihinde karara bağlanmasıyla sanıklardan M.NG. hakkında ‘olası kasıtla çocuğu öldürme’ suçunda önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, verdiği bu cezayı sanığın suçu ‘haksız tahrik altında olası kasıt ile suçu işlediği’ gerekçesiyle önce 16 yıla, sonrasında da sanığın yargılama süresi boyunca ‘olumlu’ davranış sergilediği kanaatiyle 13 yıl dört aya düşürmüştü.

Tutuksuz sanıklar olan diğer üç polis ve H.V. hakkında ise, ‘kamu görevlisinin suçu bildirmemesi’ suçundan 6’şar ay hapis cezası veren mahkeme, polislerin yeniden suç işlemeyeceğine kanaat getirilerek, hükmün açıklanması ertelemişti.

Kazanhan ailesi avukatlarının kararı Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf etmesi sonucu yerel mahkemenin verdiği karar 2017 yılının Haziran ayında onanmış, onama kararı üzerine dosya Yargıtay’a taşınmıştı.

Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin açılan tazminat davasında ise Mardin 1’inci İdare Mahkemesi, olayın “haksız tahrik altında” yaşandığına hükmederek, aileye 134 bin 202 liralık tazminat miktarını uygun görmüştü.

Ailenin avukatlarından Filiz Ölmez, belirlenen tazminat miktarıyla mahkemenin Kazanhan’a 4 yıllık çalışma hayatı öngördüğünü söylemişti.