Ana SayfaEğitimÜNİVDER: Tutuklu akademisyenler Üstel ve Altınel serbest bırakılsın

ÜNİVDER: Tutuklu akademisyenler Üstel ve Altınel serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – 67 gündür cezaevinde tutuklu bulunan Prof. Dr. Füsun Üstel’in serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan ÜNİVDER, bir diğer tutuklu akademisyen Doç. Dr. Tuna Altınel’in 30 Temmuz’daki davasına dikkat çekerek “Altınel’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), yazılı açıklama yaparak tutuklu akademisyenler Prof. Dr. Füsun Üstel ve Doç. Dr. Tuna Altınel’in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yapılan açıklamada, Altınel’in 30 Temmuz’da görülecek davasına da dikkat çekildi.

Üstel ve Altınel için iki ayrı basın metni yayımlayan ÜNİVDER’in dün yaptığı açıklamalarının tamamı şöyle:

Prof. Dr. Füsun Üstel’e özgürlük

2016 yılında “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış çağrısı yapan binlerce akademisyenden biri olan Prof. Dr. Füsun Üstel, 2017 yılında başlayan yargılama süreciyle beraber 1 yıl 3 aylık ertelemesiz hapis cezası almış ve bu ceza istinaf mahkemesi tarafından onanmış arkadaşımız hapse atılmıştır. Yargılama bağımsız ve tarafsız yapılmadığı gibi iddia makamı, kanıtlara göre değil kanaatlere göre hareket etmiştir. İsnat edilen suçlamaya temel oluşturacak hiçbir somut ve hukuki delil olmadan, kişisel ve politik kanaatlere dayanan mesnetsiz bir iddianame ile yargılama yapılmıştır. Barış isteyen, ifade özgürlüğünü kullanan akademisyenlere ceza yağdırılmıştır. Evrensel hukuka, bilimsel çalışmaya ve fikir özgürlüğüne aykırı bu kararı şiddetle kınıyoruz.
Prof. Dr. Z. Füsun Üstel 66 gündür hapistedir. Üstel’in kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna geçmesi ve denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanması için cezaevi idaresine yapılan başvuru reddedilmiştir. Bu hukuka aykırı bir karardır. Derneğimizin üyesi Prof. Dr. Z. Füsun Üstel, ifade özgürlüğü kapsamındaki bir bildirinin imzacısıdır. Bir günü bile cezaevinde geçirmesi hukuki açıdan kabul edilemez. ÜNİVDER olarak arkadaşımız, meslektaşımız Prof. Dr. Füsun Üstel ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz. ÜNİVDER olarak Anayasa Mahkemesi’ni ve Adalet Bakanlığı’nı hocamıza yapılan hak ihlallerinin sonlandırılması için gerekli adımları atmak üzere göreve davet ediyoruz.
Akademisyenlere yönelik baskı, şiddet ve yıldırma politikalarını kınıyoruz. Her türlü ifade özgürlüğü ve akademik özgürlük ihlalleriyle sonuçlanan adli ve idari süreçlerin sonlandırılması için Anayasa Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Akademisyenlerin hak ve özgürlüklerinin uluslararası insan hakları hukuku standartları çerçevesinde korunmasını sağlayacak adımların atılmasını talep ediyoruz.

Doç. Dr. Tuna Altınel’e özgürlük

Yirmi dört yıldır Lyon-1 Üniversitesi Camille Jordan Enstitüsü’nde matematik doçenti olarak görev yapan Tuna Altınel’in pasaportuna, 12 Nisan 2019 tarihinde, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nda “tahdit konulduğu” bildirilerek el konulmuştur. Pasaportu üzerindeki tahdidin kaldırılması işlemleri için 10 Mayıs 2019 tarihinde Balıkesir Nüfus Müdürlüğü’ne giden Tuna Altınel, “terör örgütü propagandası yapma” suçlaması ile gözaltına alınmış, 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü, nöbetçi mahkemeye çıkarılarak tutuklanmıştır. Daha sonra bu hukuksuzluk daha da vahim bir hal almış savcılığın hazırladığı iddianame ile “terör örgütü propagandası yapmak” suçu, “terör örgütü üyeliği” suçlamasına dönüştürülmüştür.
Tuna Altınel aynı zamanda bir “barış akademisyeni”dir. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” yapma suçlaması ile yargılanmaktadır.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) olarak Tuna Altınel ile dayanışma içinde olduğumuzu ve yalnız bırakmayacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Akademisyenlere yönelik olarak son yıllarda artan baskı ve yıldırma politikalarına karşı 30 Temmuz 2019 tarihinde Balıkesir Adliyesi’nde gerçekleşecek duruşmada ÜNİVDER olarak Doç. Dr. Tuna Altınel’in yanındayız ve dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz. Tuna Altınel’in hukuksuz bir şekilde pasaportuna el konulmasını ve akabinde tutuklanmasını üniversitenin evrensel değerleri ve düşünce özgürlüğü adına endişe verici buluyor ve bu durumu şiddetle kınıyoruz. Tuna Altınel’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

ÜNİVDER hakkında

1989 yılında kurulan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, 30 yıldır akademisyenlerin hak mücadelesi için emek veriyor.

1989 yılında ağırlıklı olarak İstanbul Üniversitesi’nde çalışan öğretim üyeleri tarafından kurulan derneğin bugün Türkiye’nin dört bir yanından üyeleri mevcut.

Derneğin kurucu üyeleri Aysel Çelikel, Coşkun Özdemir, Türkan Saylan, Necla Arat, Ayla Gürsoy, Tülay Arın, İlhan Berktay, Servet Şenel, Ergun Uğur, Burhan Şenatalar, Cengiz Arın, Ayhan Alkış, Emin Durul Ören, Nihat Falay, Atilla Ergür’den oluşuyordu.


KEPSUT NOTLARI 1 | Kaybolan postalar herkesin bildiği sır – Lütfiye Bozdağ

KEPSUT NOTLARI 2 | Eril devlet, eril hapishane, eril zihniyet – Lütfiye Bozdağ


Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Hüseyin Aykol tutuklandı
Sonraki Haber
Fazla ithalatla depolar et doldu, besiciler iflasın eşiğinde