Ana SayfaGüncelUrfa Halfeti’deki işkence: Soruşturma sürüyor, son durum ne?

Urfa Halfeti’deki işkence: Soruşturma sürüyor, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Urfa Halfeti’de gözaltında işkence iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında işkenceye maruz bırakılanların ifadesi alınarak Adli Tıp Kurumu’na sevklerinin yapıldığı bildirildi. Ancak görevli polisler hakkında şu ana dek herhangi bir işlem başlatılmadı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenirken, gözaltına alınan 51 kişiye yönelik işkence iddiaları gündeme gelmişti.

Urfa Barosu’nun işkence iddialarına ilişkin yaptığı suç duyurusuyla başlayan soruşturma ise devam ediyor.

Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan 13 kişiden 12’si cezaevinden Urfa Adliyesi’ne getirilerek ifadeleri alındı.

İşkence edilenler ATK’ye sevk edildi

Mezopotamya Ajansı, ifadeleri alınan 12 kişinin kendilerine yapılan işkenceyi savcıya anlattığı ve polisler hakkında şikayetçi olduklarını bildirdi.

İşkenceye maruz kalanların tümünün savcılık talimatıyla Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildiği ve burada muayene edildikleri belirtildi.

Urfa TEM Şube’de işkence gören ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Yılmaz ve Alakuş ailelerinden bazı fertlerin de soruşturma kapsamında ifadelerinin alındığı, ATK’ye sevklerinin yapıldığı ifade edildi.

Konuya ilişkin ajansa bilgi veren Urfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Mevlüt Güneş, soruşturmaya müdahil olduklarını ve gözaltında işkence iddialarının tespiti noktasında girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Yaptıkları girişimlerin ardından gözaltına alınan 51 kişinin çoğuna işkence uygulandığını tespit ettiklerini aktaran Güneş, “Barolara yüklenen yetki çerçevesinde yapmış olduğumuz şikayet neticesinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı” diye konuştu.

Güneş, şöyle devam etti:

“Tutuklu bulunanların ifadeleri alınarak ATK’ye sevkleri sağlandı. İşkence gördüğüne ilişkin baromuz İnsan Hakları Merkezi’ne başvuru yapanların hepsinin ifadesinin alındığını söyleyebiliriz. Sadece birkaç kişi kaldı.
“Önümüzdeki birkaç gün içinde onlarında ifadelerinin alınması bekleniyor. Baromuz avukatlık kanunun kendisine vermiş olduğu yükümlülüğü yerine getirmek adına Baro İnsan Hakları Merkezi’ni görevlendirmiş, soruşturma titizlikle takip edilmektedir.”

Polisler hakkında işlem yok

Ancak avukat Güneş, işkence iddialarına ilişkin polislerle ilgili yapılan bir işlemin olmadığını belirterek, bir daha bu tür vakaların yaşanmaması için davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.

Urfa’da ne olmuştu?

Yaşadığı işkencelerden kaynaklı yürümekte zorlanan Emin Yıldırım’ın sol bacağının kalçaya yakın kısmının tamamen morardığı görülüyor.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde, fotoğraf karelerine de yansıyan gözaltında işkence iddiaları gündemdeydi.

İlçeye bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışmada bir özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, iki polis de yaralanmıştı. PKK’li oldukları iddia edilen iki kişinin de yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Bu çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerine ev baskınları düzenlenmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 51 kişiden üç çocuk da dahil olmak üzere 37 kişi serbest bırakılmıştı. Bir kişi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla, 13 kişi ise “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

29 Mayıs tarihinde tutuklanan isimler mahkemede yaptıkları savunmalarda emniyette kendilerine işkence yapıldığını ve zorla ifadelerinin alındığını söylemişti.

Bölgedeki 15 baro da ortak bir açıklama yaparak, “işkencenin tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyurularının sonuçsuz kaldığını ve işkenceyi yapanlarla ilgili yaptırım gerçekleşmediğini” belirtmişti.

Uluslararası Af Örgütü ise ‘bağımsız tıbbi desteğe erişiminin sağlanması’ talebiyle acil eylem kampanyası başlatmış ve yaptığı açıklamada “Görüşülen avukatlardan alınan bilgilere göre, bazı kişilerin ifade sırasında gözleri bağlandı, en az dört kişininse cinsel organlarına elektrik şoku verildi ve cinsel organları yumruklandı” ifadelerine yer vermişti.

İşkenceye maruz bırakılan yurttaşların tutuklanmasından sadece 1 gün sonra Saray’da hükümetin ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıklayan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans ilkesini benimsemiş bir ülkedir” demişti.


ÖHD: ‘İşkenceye sıfır tolerans’ denilmeden önce Urfa’da işkence vardı