Ana SayfaGüncel‘Urfa’da kanun rafta’: Bir çocuk için 12 gün gözaltı kararı

‘Urfa’da kanun rafta’: Bir çocuk için 12 gün gözaltı kararı

HABER MERKEZİ – Urfa’da ailesiyle birlikte gözaltına alınan 15 yaşındaki bir çocuk, 10 gündür gözaltında tutuluyor. Bu tutumun kanun dışı olduğunu belirten avukatlar duruma dikkat çekmek için Twitter üzerinden, “birçocuk12güngözaltındakalamaz-urfadakanunrafta” hastagı ile kampanya başlattı.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 27 Haziran’da polis tarafından yapılan ev baskınlarında HDP’li Belediye Meclis Üyesi Dilan Ablay, annesi, babası, biri 15 yaşında olan iki kardeşi ve Mehmet Sadık Şimşek, Kays Işık ile Burhan Acar gözaltına alındı.

Savcılığın gözaltı sürelerini iki kez uzattığı kişilerden yedisi İl Emniyet Müdürlüğü’nde, 15 yaşındaki  çocuk ise Çocuk Şube’de tutuluyor.

MA’da yer alan habere göre savcılık 10 gündür gözaltında olan sekiz kişi için 2 gün ek süre kararı verdi.

Çocuğun günlerdir gözaltında tutulmasının psikolojisini çok bozduğunu ve ancak ilaçla uyuyabildiğini belirten aile avukatları, durumu savcılığa bildirmelerine rağmen hiçbir adımın atılmadığına işaret etti.

Avukatlar, en son Perşembe günü gözaltı süresinin uzatımı için adliyeye getirilen çocuğun ve yakınlarının bu yöndeki taleplerine rağmen savunmaları alınmayarak ek gözaltı süresi verildiğini belirtti.

En azından çocuğun serbest kalması için gerek savcılık, gerekse sorgu hakimliğine başvurduklarını belirten avukatlar, ancak tüm bu girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade etti.

‘Urfa’da kanun rafta’

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi de çocuğun maruz bırakıldığı duruma dikkat çekmek için Twitter’den “birçocuk12güngözaltındakalamaz-urfadakanunrafta” başlığı ile kampanya başlattı.

Baro avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, Twitter’dan yaptığı paylaşımda yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

“Gözaltı süresinin uzatılması işlemi sorgu işlemidir. Hakimlerin kanuna uymayıp bir çocuğu avukatsız sorguya almak isteyip avukata söz hakkı vermediği, çocuğun üstün yararını yok saydığı bir yerde, kolluğa kim kanuna uy diyebilecek?”