Ana SayfaDünyaVenezuela krizi: Çözüm için hükümet ve muhalefet bir araya geliyor

Venezuela krizi: Çözüm için hükümet ve muhalefet bir araya geliyor

HABER MERKEZİ – Arabulucu rolünde olan Norveç’in açıklamasına göre Venezuela hükümeti ile muhalefet temsilcileri, bu hafta Barbados’ta bir araya gelecek.

Aylardır siyasi buhran içinde olan Venezuela’da çözüm için hükümet ve muhalefet Norveç’in arabuluculuğunda bir araya geliyor.

Norveç Dışişleri Bakanı Pazar günü, taraflar arasında görüşmelerin tekrar başlayacağı yönünde açıklama yapmıştı.

Mayıs ayında Norveç’te yapılan görüşmelerin ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti ve kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun temsilcilerinin, yeniden bir araya geleceği öğrenildi.

Hangi gün başlayacağı belirtilmeyen yeni görüşmeler, Venezuela’nın kuzeydoğusunda bulunan Barbados’ta gerçekleşecek.

Taraflardan doğrulama

Norveç’in arabuluculuğundaki yeni müzakere masasını, hükümet adına sosyal medya hesabından duyuran Venezuela İletişim, Turizm ve Kültürden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı ve hükümetin başmüzakerecisi Jorge Rodriguez, görüşmelerin bir an evvel ve sürekli bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti.

Venezuela’nın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jorge Valero da görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Venezuela’da neler oluyor?

Derin bir ekonomik ve siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmişti.

ABD, Kanada ve Latin Amerika’daki birçok ülkenin yanı sıra Avrupa Parlamentosu da Guaido’yu başkan olarak tanıyanlar arasında yer aldı.

Öte yandan Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek veriyor.

23 Ocak’tan bugüne gelinen süreçte ülkede çalkantılı durum devam ederken, Guaido’nun çağrısıyla 30 Nisan günü Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini devirmeye yönelik askeri darbe girişimi başlatılmış fakat başarısız olmuştu.


Karınca, BBC, Reuters