Ana SayfaGüncelYHT ‘kazası’nda bilirkişi raporu: Eski TCDD Genel Müdürü kusurlu

YHT ‘kazası’nda bilirkişi raporu: Eski TCDD Genel Müdürü kusurlu

HABER MERKEZİ – Üçü makinist dokuz kişinin yaşamını yitirdiği, Ankara-Konya hattında yüksek hızlı tren ile kılavuz trenin çarpışmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna göre dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın da aralarında bulunduğu dokuz üst düzey yönetici kusurlu.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu’nda, Konya’ya giden yüksek hızlı bir trenle aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenin 13 Aralık 2018’de gerçekleşen çarpışmasına ilişkin bilirkişi raporu açıklandı.

DHA’nın haberine göre raporda, trenlerin çarpışmasının 3 ana nedenden kaynaklandığı belirtildi.

  • Birinci ana neden: Hattın eksikleri olduğu halde açılması diğer bir ifade ile hattın açılması için acele edilmesidir. Eğer hat, projede belirtildiği şekilde tamamlanıp açılsaydı bu raporda hiç kimse kusurlu bulunmayacaktı.
  • İkinci ana neden: Yanlış bir trafik yönetim sistemi kurulması. Kurulan bu sistem daha önce uygulanan bir sistem değildir. Olası riskleri bilinmemektedir ve literatürde karşılığı yoktur.
  • Üçüncü ana neden: Manevraların doğudan batıya alınması. Değiştirme nedeniyle kazaya neden olan manuel olarak kullanılan M74 makası, manevraların doğudan batıya alınmasıyla çok önemli hale gelmiştir.

Bilirkişi raporunda, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü İsa Apaydın’ın da aralarında bulunduğu dokuz üst düzey yönetici kusurlu bulundu.

13 Aralık’ta iki trenin çarpışması sonucu üçü makinist dokuz kişi yaşamını yitirmiş, 86 kişi de yaralanmıştı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, çarpışmanın yaşandığı hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını söylemişti.

Bektaş, “Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” demişti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener de hatta yaşanan sinyalizasyon sorunu nedeniyle makinistlerin bir süredir telsizle haberleştiğini söylemişti.




Önceki Haber
Stromboli Yanardağı yeniden faaliyette: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
ABD'den İran'a yeni tehdit