Ana SayfaDünyaYunanistan’da seçim: YDP tek başına iktidar, SYRIZA ikinci parti oldu

Yunanistan’da seçim: YDP tek başına iktidar, SYRIZA ikinci parti oldu

HABER MERKEZİ – Erken seçime giden Yunanistan’da Yeni Demokrasi Partisi lideri Miçotakis önde, Çipras ikinci sırada. Sandık çıkış anketlerine göre Miçotakis’in partisi, 300 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu sağlayabiliyor.

Yunanistan’da 20 siyasi partinin katıldığı erken genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

Seçim sonuçları henüz netleşmedi ancak sandık çıkışı anket sonuçlarına göre ana muhalefetteki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP), iktidar partisi SYRIZA’nın önünde bulunuyor.

Bu göre YDP yüzde 38-42 aralığında bir oy alıyor. İktidar partisi SYRIZA’nın ise yüzde 26-30 aralığında kalması bekleniyor.

Böylece YDP 155-167 arası milletvekili çıkararak 300 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu sağlayacak, yani tek başına iktidar olacak. SYRIZA’nın milletvekili sayısı ise 77-88 arasında kalacak.

Yüzde 6-8 arasında oy oranına sahip olması beklenen PASOK’un omurgasını oluşturduğu KINAL’ın da meclisteki üçüncü parti olması bekleniyor.

Yunanistan Komünist Partisinin (KKE) oy oranının da yüzde 5-7 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan aşırı milliyetçi “Altın Şafak” partisinin ise yüzde 3 seçim barajını geçme konusunda sınırda olduğu öngörülüyor.

Yunanistan 2008 yılında yaşadığı ekonomik krizden bu yana altıncı kez sandık başına gitti.

Bu son seçim ise normal tarihinden yaklaşık 4 ay önce gerçekleşti. Çipras, liderliğini yaptığı SYRIZA’nın 26 Mayıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde büyük kayba uğraması sonucu erken seçim kararı almıştı.

Avrupa Birliği’nin (AB) kurtarma programları gölgesinde 2015’te iktidara gelen Çipras, başta ekonomi politikaları olmak üzere milliyetçi “Bağımsız Helenler” Partisi ANEL ile ittfak kurması ve son olarak ‘Makedonya’ sorunundaki politikasından dolayı eleştiri oklarının hedefindeydi.

Kiryakos Miçotakis hakkında

Bu seçimleri kazanacağına inanılan YDP lideri Kiryakos Miçotakis, siyasi bir aileden geliyor.

1968’de Atina’da doğan Mitsotakis, Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler fakültesi mezunu.

2004’te ilk kez YDP’den milletvekili seçildi. 2016’da da partisinin lideri seçildi.

Kiryakos Miçotakis, 1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis’in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin de kardeşi, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni’nin de dayısı.


Karınca, BBC Türkçe, NTV, euronews