Ana SayfaGüncel4. Süleymaniye Film Festivali 1 Ekim’de başlıyor

4. Süleymaniye Film Festivali 1 Ekim’de başlıyor

HABER MERKEZİ – Bu yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 4’üncüsü düzenlenecek Süleymaniye Film Festivali’nde 57 ülkeden 150’nin üzerinde film gösterilecek. “Gelin Çevreyi Birlikte Koruyalım” temalı festivalde Türkiyeli Kürt yönetmenlerin filmleri ağırlıkta olacak.

4’üncü Süleymaniye Film Festivali bu yıl 1-7 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde yapılacak olan festivalin teması, “Gelin Çevreyi Birlikte Koruyalım” sloganıyla çevre ve ekoloji politikalarını sinema aracılığıyla yeniden düşünmek.

57 ülkeden 150’nin üzerinde filmin gösterileceği festivalde Kürt ve Ezidi kadınların IŞİD ile mücadelesini anlatan Caroline Fourest’in yönettiği Soeurs d’Armes (Kadınların Silah Kardeşliği) açılış filmi olacak.

Festivale, ulusal ve uluslararası uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmalarının da olduğu 8 farklı ödül için yarışılacak.

“Kadınların Silah Kardeşliği”

Türkiyeli Kürt yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olacağı festivalde, seçkinin küratörlüğünü gazeteci İlknur Bilir üstleniyor.

Bilir, seçkinin amacının Türkiye’de üreten Kürt yönetmenlerin Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt yönetmenlerle işbirliği ve diyalog geliştirmesi olduğunu söylüyor:

“Bu seçki farklı sinema kültürlerinin ve düşünme şekillerinin buluşmasına imkân sağlaması açısından önemsediğim bir çalışmadır, umarım gelecek yıllarda Kürt sineması adına verimli iş birliklerine imkân ve ortam sağlar.”

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra Kürt sinemasının yapım ve dağıtım olanaklarını dünya standartları çerçevesinde ele almak ve yeni olanaklar yaratmak amacıyla çeşitli panel ve atölyeler de düzenlenecek.

Uluslararası sinema endüstrisi çalışanlarının konuşmacı olarak katılacağı panellerde sinemacılar fonlarla, ortak yapım marketleri ve geliştirme atölyeleri hakkında bağlantılar geliştirebilecek.

Dünyanın farklı sinema endüstrilerinden birçok sinemacının katıldığı festivale geçen yıllarda, Moana animasyon filminin Avustralyalı yapımcısı Rhys Graham, Yeni Zelandalı oyuncu Rachel House, 2017’de Venedik Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan İranlı Kürt oyuncu Navid Mohammadzadeh ve İranlı yönetmen Mecid Mecidi katılmıştı.

Previous post
Kadın sinemacılara odaklanan 'Women Make Film'den ilk fragman
Next post
Doğalgaza yine zam geldi