Ana SayfaGüncel45 günde 21 bin mülteci İstanbul’dan zorla çıkarıldı

45 günde 21 bin mülteci İstanbul’dan zorla çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Valilik, 45 günde 21 binden fazla mültecinin İstanbul’dan çıkarıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından kayıtlı olmayan mültecilerin il dışına gönderilmesi kararından 45 gün sonra, son duruma dair bir açıklama yapıldı.

İstanbul Valiliği’nce yapılan açıklamada ‘12 Temmuz ile 25 Ağustos 2019 tarihleri arasında 16 bin 423 kaçak göçmenin geldikleri ülkelere gönderilmek üzere farklı illerdeki geri gönderme merkezlerine sevk edildikleri’ bilgisi verildi.

Ayrıca kentte kaydı bulunmayan 4 bin 500 Suriyelinin de başka kentlerde bulunan geçici sığınma merkezlerine gönderildiği belirtildi.

İç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler geçici koruma statüsüne sahip.

İstanbul’daki Suriyeliler

İstanbul Valiliği 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada kentteki Suriyelilere 20 Ağustos’a kadar süre vermiş, mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıklamıştı.

Belirlenen bu süre daha sonra 30 Ekim’e uzatılmıştı.

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Birliği’yle geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu.

İstanbul’da çalışmaya da başlayan Suriyelilerin kenti terk etmek ya da ailelerin bölünmek zorunda kalması tartışma başlatmıştı.

Bazı sivil toplum kuruluşları ile hak örgütleri ve yaşam savunucuları bu karara tepki gösterirken; HDP de “Mültecilere yönelik cadı avına son verilmeli” çağrısı yapmıştı.

Resmi rakamlara göre Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana 3 milyon 600 bin Suriyeli Türkiye’ye sığındı. İstanbul’da ise yaklaşık 550 bin civarında Suriyelinin olduğu tahmin ediliyor.

Previous post
28 gündür yoğun bakımdaydı: Murat Uslu tarafından vurulan Tuğba Anlak yaşamını yitirdi
Next post
Antalya’da orman yangını