Ana SayfaGüncel73 barodan tutuklu eski Cumhuriyet gazetesi çalışanları için Yargıtay’a çağrı

73 barodan tutuklu eski Cumhuriyet gazetesi çalışanları için Yargıtay’a çağrı

HABER MERKEZİ – Cezaevindeki eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının infazının durdurulması için çağrı yapan 73 baro başkanı, Yargıtay’ın infazının durdurulmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesi ile ilgili davada hapis cezasına çarptırılan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin’in cezalarının bozulmasını ve beraatlarına karar verilmesini istemişti.

73 baro başkanı da Yargıtay’a çağrı yaparak, Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında yargılanarak tutuklanan ve 104 gündür Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutulan altı eski gazete çalışanları hakkındaki cezaların infazının durdurulmasını istedi.

Açıklamada, Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve bazı yazarlarının mahkum edilmesine yol açan davanın, ifade ve basın özgürlüğü bakımından simgesel bir nitelik taşıdığına dikkat çekilirken, bu davanın aynı zamanda “bütün gazeteler ve gazetecileri ilgilendiren sonuçlara gebe olduğu” belirtildi.

Açıklamada, geçtiğimiz günlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, beş yıldan fazla ceza aldığı için verilen hükmü temyiz edebilen gazete yöneticilerinin başvurusu hakkında görüşünü tebliğ ettiği hatırlatıldı.

“Mahkumiyet hükmünün bozulması ve beraat kararı verilmesi” gerektiği belirtilen tebliğnamede, “bundan Kocaeli F Tipi Cezaevi’ndeki gazete yöneticilerinin de yararlanmasının gerekeceğine” vurgu yapıldığına dikkat çekildi.

Baro başkanları, temyiz hakkı bakımından farklı uygulama yapılması nedeniyle, aynı dosyadan, aynı suçtan yargılananların, daha az ceza almalarına karşın cezalarının infazına devam edilmesinin “kamu vicdanında rahatsızlık yarattığı” ifade etti.

“Yargıtay’ı, kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu ağır haksızlık ve adaletsizliğe derhal müdahale etmeye davet ediyoruz” çağrısını yapan baro başkanları, açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Hiç olmazsa bugünden sonra, bir gün dahi gecikmeye fırsat verilmeden, bu kişiler hakkındaki cezanın infazının durdurulması, hukukun ve adaletin gereği, kamu vicdanın acil ve haklı beklentisidir. Dava avukatlarının infazın durdurulmasına dair taleplerinin, adil tatilin bitmesi beklenmeksizin Yargıtay nöbetçi ceza dairesince bir an önce karara bağlanması, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak görevi bulunan baroların da beklentisidir.”

Ne olmuştu?

31 Ekim 2016’da gözaltı operasyonuyla başlayan, tutuklamalarla devam eden ve ilk duruşması 24 Temmuz 2017’de yapılan Cumhuriyet gazetesi davasında karar, 25 Nisan 2018’de açıklanmıştı.

“Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet’in yazar, yönetici, çizer ve muhabirlerine ceza yağmıştı.

Buna göre;

  • Akın Atalay’a “güveni kötüye kullanmak” suçlamasından beraat, “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası,
  • Murat Sabuncu’ya ise “örgüte yardım” suçlamasından toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası,
  • Kadri Gürsel hakkında “örgüte yardım” suçlamasından toplam 2 yıl 6 ay hapis cezası,
  • Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay hapis cezası,
  • Musa Kart hakkında “örgüte yardım” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası,
  • Aydın Engin hakkında “örgüte yardım” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası,
  • Hikmet Çetinkaya hakkında “örgüte yardım” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası,
  • Önder Çelik, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör hakkında “örgüte yardım” suçundan 3 yıl 9’ar ay hapis cezası,
  • Ahmet Şık hakkında “örgüte yardım” suçundan toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası,
  • Yunus Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası,
  • Güray Öz hakkında “örgüte yardım” suçlamasından toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

Hapis cezaları kesinleşen gazeteciler; Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper ve Mustafa Kemal Güngör 25 Nisan 2019’da yeniden cezaevine girmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dava ilişkin görüşünde Cumhuriyet gazetesi ile ilgili davada Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu ve eski yazarları Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin’in hapis cezalarının bozulmasını ve beraatını talep etmişti.

Başsavcılık, Yunus Emre İper’e verilen 3 yıl 1 ay 15 gün, Ahmet Kemal Aydoğdu’ya verilen 10 yıl hapis cezasının ise onanmasını istemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
bianet, ETHA ve Gazete Fersude dâhil 136 adrese erişim engeli kararı
Sonraki Haber
Van'da yaşamını yitiren 16 mülteci kimsesizler mezarlığına defnedildi