Ana SayfaToplumsal Cinsiyet73. Ferman’ın beşinci yılında kadınlardan ‘beyaz elbiseli’ eylem

73. Ferman’ın beşinci yılında kadınlardan ‘beyaz elbiseli’ eylem

HABER MERKEZİ – Ezidilerin “73. Ferman” dediği soykırımın beşinci yılında Diyarbakır’da açıklama yapan Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu ve HDP’li siyasetçi kadınlar beyaz elbiselere bürünerek Ezidi Soykırımı’na dikkat çekti.

3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Ezidi’nin hayatını kaybettiği soykırımın 5’inci yılında birçok kentte eylemler düzenlendi.

Eylemlerde yaşamını yitiren Ezidiler anılırken, saat 11.00’i gösterdiğinde ise saygı duruşunda bulunuldu. Yurtdışından yayın yapan Kürt televizyon kanalları Medya Haber, Sterk, Çira, Ronahi ve Aryen de aynı saatte bir dakika boyunca ekranlarını karartı.

Diyarbakır’daki eylemde ise beyaz elbiseler giyen Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu üyeleri ve HDP’li siyasetçi kadınlar basın açıklaması düzenledi.

Beyaz elbiselere bürünen kadınların, siyah kurdeleler taktığı da görüldü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi önünde yapılan açıklamanın Kürtçesini HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Türkçesini ise platform üyesi avukat Cemile Turhallı Balsak okudu.

Avukat Balsak, 3 Ağustos 2014’te dünyanın gözü önünde gerçekleşen soykırımında Ezidilerin 21’inci yüzyılın ‘en korkunç vahşetine maruz kaldığını’ belirtti.

“Ezidi halkının birçoğunun öldürülüp toplu mezarlara gömülmesi, binlerce kadın ve çocuğun radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırılması, köle pazarlarında satılması, din değiştirmeye zorlanmaları, sistematik bir istismar ve işkenceye maruz kalmaları, 3 bine yakın kadının halen alıkonmuş olması bu trajedinin vehametini de daha da artırdı.”

Birleşmiş Milletler’in bu katliamı tanıması ve adaletin sağlanması için de uluslararası ceza mahkemesinin kurulması gerektiğini dile getiren Balsak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ezidi halkının tüm haklarını garanti altına alınması uluslararası hukuk çerçevesinde Ezidi halkının kendi kaderini tayin etme ve statüye kavuşturulması hakkı, Ezidi halkının yeni katliamlara karşı korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bugün bu suçların cezasız kalması bu yapılar ile işbirliği içinde olan devletlere ve oluşumlara cesaret vermekte ve halkları yeni suçların hedefi haline getirdi.”

Balsak, soykırımın gerçekleştiği 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesi çağrısını da yineledi.


73. Ferman: Bir düşünün – Azad Barış

HDP’li Uca: Ezidilerin mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sudan'da askeri konsey ve muhalifler 3 yıllık geçiş döneminde anlaştı
Sonraki Haber
Türkiye, dünyada en çok VPN kullanılan 3'üncü ülke oldu