Ana SayfaGüncel8 yaşındaki Müslüm patlayıcı sonucu ölmüştü: İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edildi

8 yaşındaki Müslüm patlayıcı sonucu ölmüştü: İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edildi

HABER MERKEZİ – Şırnak’ın İdil ilçesinde 2016 yılında oyun oynarken bulduğu cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Müslüm İlhan’ın ölümüne ilişkin açılan davada mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nı tazminata mahkum etti.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 7 Mayıs 2016 tarihinde evinin bahçesinde oynarken bulduğu cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Müslüm İlhan’ın ailesinin avukatı İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, Mardin 2’nci İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Zeytun, başvurusunda idarenin sorumluluğunun bulunduğunu vurgulayarak, İçişleri Bakanlığı’na maddi ve manevi tazminat talep etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre mahkeme başvuru sonucu açılan dava kapsamında İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi.

Bakanlık verdiği savunmada, 5233 sayılı “Terörle mücadeleden oluşan zararların karşılanması” hakkındaki kanunun uygulanması gerektiği, idarenin hukuki sorumluluğu için bir zararın varlığı ve idareye yüklenilebilir niteliğiyle birlikte zarar ile eylem arasında illiyet bağının bulunması gerektiğini belirterek, idarenin kusurlu olmadığını, zarardan sorumlu tutulamayacağını ileri sürülerek davanın reddedilmesini istedi.

Mahkeme: Bakanlık zararı ödemekle yükümlü

Bunun ardından mahkeme, anayasaya atıfta bulunarak, idarenin eylem ve işlemlerinden doğan zararı da ödemekle yükümlü olduğunu hatırlattı.

Mahkeme, idarenin bu olayı önlemesi gerektiğine dikkat çekerek, aksi takdirde oluşan zararı tanzim etmesi gerektiğini vurguladı.

“Özel ve olağan dışı nitelikleri dikkate alarak, terör olaylarını önlemekle yükümlü olduğu halde önleyemeyen idarece, sosyal risk ilkesine göre tazminatın ödenmesinin sosyal devlet anlayışı gereğidir.”

İlhan’ın ölümüne sebebiyet veren patlayıcının PKK tarafından yerleştirildiğinin tespit edildiğini ileri süren mahkeme, İlhan’a ait bir kusurun bulunmadığını gözeterek, sosyal risk ilkesi uyarınca hakkaniyet gereği maddi ve manevi zararların karşılanması gerektiği sonucuna vardı.

Bakanlık tazminata mahkum edildi

Davacıların destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanması için hazırlanan bilirkişi raporuna idarenin itirazının kabul edilmediğini belirten mahkeme, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda kardeşler Musa ve Nesrin İlhan’a ilişkin maddi tazminat taleplerini reddederken, anne ve baba İlhan’a 118 bin lira maddi tazminat ödenmesine karar verdi.

Manevi tazminat talebini ayrıca değerlendiren mahkeme, İlhan ailesine 110 bin lira manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, sosyal risk gereği İçişleri Bakanlığı’nın maddi ve manevi olarak toplamda 228 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakan Kurum: Yeni bir 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı' hazırladık
Sonraki Haber
Gazeteci Ergin Çağlar gözaltına alındı