Ana SayfaDünyaABD’deki saldırılar: “Trump’ın ırkçılığı ve nefreti cesaret verdi”

ABD’deki saldırılar: “Trump’ın ırkçılığı ve nefreti cesaret verdi”

HABER MERKEZİ – ABD’de 29 kişinin ölümüne neden olan saldırıların ülke siyasetinde Trump öncülüğünde görünür olan beyaz milliyetçi söylemden beslendiği belirtiliyor. Saldırılardan elde edilen kanıtlar da bu yönde; El Paso’daki saldırganın “beyaz ırkçı bir manifesto” paylaştığı iddia ediliyor. Demokratlar, eleştiri oklarını Trump’a yöneltirken, onu “ırkçıları cesaretlendirmekle” suçluyor.

ABD’de 13 saat arayla 29 kişinin öldüğü Teksas’ın El Paso ve Ohio’nın Dayton kentindeki saldırılar sonrası eleştiri okları ABD Başkanı Donald Trump’a yönlendirildi.

20 kişiyi öldüren, 26 kişiyi de yaralayan Teksas saldırganının, saldırı öncesinde bir internet formunda Başkan Trump’ın göç karşıtı açıklamalarına atıf yaptığı iddia edilmişti.

“Trump nefret ortamı yaratıyor”

Demokratlar, Trump’ı söylemleriyle ırkçılığı körüklemek, ırkçı silahlı saldırganları cesaretlendiren nefret ortamını yaratmakla suçluyor.

DW Türkçe’nin haberine göre Demokratların başkan adaylarından senatör Bernie Sanders, Twitter üzerinden Trump’a “Sayın Başkan ırkçı, nefret dolu ve göç karşıtı söyleminize son verin. Kullandığınız dil, radikalleri cesaretlendiren bir iklim yaratıyor” çağrısında bulundu.

Trump’ın ırkçı, yabancı düşmanı, beyaz milliyetçilere hitap eden bir başkan olduğunu söyleyen Sanders, onun söylemlerinden cesaret bulan yandaşların eline silah aldığını belirtti.

Demokratların bir diğer başkan aday adayı senatör Cory Booker da Trump’ı “korkuları, nefreti ve bağnazlığı körüklemekle” suçladı.

Trump’a göre “akıl hastalığı”

Silahlı saldırıda öldürülenleri anmak ve saygı için ulusal yas ilan eden Trump ise “ülkemizde nefrete yer yok” açıklaması yaptı.

Trump ayrıca silahlı saldırıların “akıl hastalığı” ile ilintili olduğunu savunarak, “Bu insanlar çok, çok ciddi bir şekilde akıl hastası” diye konuştu.

“Manifesto” iddiası

Fotoğraf: AFP

El Paso’da 20 kişi öldüren, 26 kişiyi de yaralayan saldırganın, Yeni Zelanda’daki Christchurch saldırısında olduğu gibi saldırı niyetini 8chan adlı internet forumunda, “beyaz ırkçı bir manitfesto” başlığıyla paylaştığı iddia ediliyor.

Polise saldırıyla ilgili ihbar gelmeden yaklaşık 20 dakika önce 8chan isimli, çoğunlukla aşırı sağ görüşlülerin kullandığı forumda paylaşılan metin, saldırıları “Teksas’ın Meksika ve Latin Amerika kökenliler tarafından işgal edilmesine karşı alınan tavır” olarak tanımlıyor.

4 sayfalık metinde Mart ayında Yeni Zelanda’danın Christchurch kentinde camiye silahlı saldırı düzenleyerek 51 kişiyi öldüren saldırgana da destek veriliyor.

İnternet forumuna, sunucu hizmeti veren hosting şirketi, yayınlanan manifostunun saldırgana ait olduğunun kesinleşmesi halinde 8chan adlı internet forumuna hizmet vermeyi durduracaklarını açıkladı.


Bu haber DW Türkçe ve BBC Türkçe’den derlenmiştir

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir haftada üçüncü: Meksika'da bir gazeteci daha öldürüldü
Sonraki Haber
Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?