Ana SayfaGüncelABD’den kayyum atamalarına ilişkin ilk açıklama

ABD’den kayyum atamalarına ilişkin ilk açıklama

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının “endişe verici” olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, “Seçilmişlerin görevden alınması ve yerine seçilmemişlerin getirilmesi her zaman endişe vericidir” dedi.

ABD, İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin ilk kez açıklama yaptı.

Açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’tan geldi.

Ortagus, HDP’li belediyelere kayyum atanmasının “endişe verici” olduğunu söyledi.

Sözcü Ortagus, “Seçilmişlerin görevden alınması ve yerine seçilmemişlerin (atanmışların) getirilmesi her zaman endişe vericidir” diye konuştu.

Konunun ‘demokratik yöntemler’ ve ‘hoşgörü’ ile çözülmesinden yana olduklarını belirten Ortagus, “Türkiye’nin bu meseleyi demokrasiye bağlılık ilkesiyle uyumlu bir şekilde çözmesini umut ediyoruz ve Türkiye’nin, Kürtlerle olan ilişkilerinde her zaman hoşgörülü bir yaklaşımı teşvik ediyoruz” dedi.

Ne oluyor?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP ve CHP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki gelirken, birçok kentte de karara karşı protestolar düzenleniyor.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken, gazeteciler de dahil olmak üzere onlarca kişi gözaltına alındı.

Kayyum protestolarına yönelik polis şiddetinin dozunun arttığını vurgulayan HDP, AKP’ye seslenerek “Hakkını gasp ettiğiniz milyonlarca insana yetecek ne tomanız ne de biber gazınız var” diyor.

Söz konusu gelişmelere Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu başta olmak üzere uluslararası alandan da tepkiler geliyor.


Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Kayyum protestoları: HDP’li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi

HDP’den AKP’ye: Milyonlara yetecek tomanız da biber gazınız da yok