Ana SayfaGüncelAdli yıl açılışı: Barolar boykotta, Feyzioğlu Saray’a gidiyor

Adli yıl açılışı: Barolar boykotta, Feyzioğlu Saray’a gidiyor

HABER MERKEZİ – Aralarında İstanbul, İzmir, Ankara ve Van barolarının da bulunduğu 10’u aşkın baronun yönetimi, Yargıtay Başkanlığı’nın yeni adli yıl açılış törenini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenleyecek olmasına tepki göstererek, törene katılmayacaklarını açıkladı. TTB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ise adli yıl açılış törenine katılacağı bildirildi.

Yargıtay Başkanlığı’nın yeni adli yıl açılış törenini Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenleyecek olmasına Türkiye’nin 12 barosundan tepki geldi.

İlk tepki gösteren İzmir Barosu, yaptığı açıklamada Yargıtay’ın davetini kabul etmediğini açıklayarak 2 Eylül’de yapılacak törene katılmayacaklarını bildirdi.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in imzasının bulunduğu açıklamada, yüzlerce avukatın tutuklu bulunduğu hatırlatılarak, “Bu cevabı yazımızla, siyasi kararlarla, mesleki faaliyetlerini gerekçe göstererek yüzlerce mensubunu tutsak ettiğiniz onurlu bir mesleğin temsilcileri olarak, yaptığınız nazik daveti geri çevirmek zorunda olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.

Yargıtay’ın davetine cevaben yazılan açıklama şu ifadeyle son buldu:

“Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz.”

İstanbul Barosu da katılmıyor

İstanbul Barosu da Yargıtay’ın yeni adli yıl açılış töreni davetine katılmayacağını yazılı açıklamayla duyurdu.

“Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik. Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır.”

Van Barosu’ndan da tepki

İzmir ve İstanbul barolarının ardından Van Barosu da Saray’da yapılacak olan yeni adli yıl açılış törenine ilişkin Yargıtay’ın gönderdiği davete ret yanıtı verdi.

Yanıtını Twitter üzerinden paylaşan Van Barosu, “Yargının bağımsızlığı adına sizler gibi ülkenin yargı sisteminde çok önemli yerlere sahip olan yargı mensuplarının da Beştepe’de yapılacak açılışa katılmaması gerektiğine olan inancımızı bildiriyoruz” dedi.

Ankara Barosu: Orada bulunmamak tercih değil, görev

Ankara Barosu da Yargıtay’ın Saray’da düzenlenecek olan adli yıl açılış törenine katılmayacağını açıkladı.

Yazılı açıklama yapan baro, “Avukatların, hakimlerin ve savcıların siyasal iktidara ait modası önceki yüzyılda geçmiş saray çatıları altında adli yıl karşıladığı, alkış tuttuğu ve edilecek bağımsızlık söylemlerinin bizzat bu alkışın tutulduğu mekanca çürütüleceği bir adli yıl açılış töreninde bulunmamayı bir tercih değil, kutsal mesleğimizin ettiğimiz yeminle üzerimize yüklediği bir görev olarak görüyoruz” dedi.

Adana, Muğla, Urfa…

Adli yıl açılış törenine dair Yargıtay’ın daveti Muğla, Bursa, Antalya, Adana, Aydın, Kocaeli, Ordu, Urfa ve Muş baroları tarafından da reddedildi.

Muğla Barosu’nun açıklamasında ise şöyle denildi:

“Törenin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor olması, herkese karşı tarafsız ve bağımsız olması gereken yargı erkinin gerçekte olmasa bile görünüşte tarafsız ve bağımsız olamayacağı izleniminin doğmasına, Cumhurbaşkanlığı iş ve işlemleri ile Cumhurbaşkanlığı’na karşı iş ve işlemlerde bağımsız ve tarafsız karar veremeyeceği inancının doğmasına ve hatta yerleşmesine neden olacaktır.”

Adana Barosu da daveti kabul etmediğini şu ifadelerle duyurdu:

“Adli yıl açılışı yargıyı temsil eden mercilerin binalarında ve ev sahipliğinde olmalıdır, hakim-savcı kuralarının Beştepe’de yapılması, yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı salona geldiğinde ayağa kalkarak elleri patlayıncaya kadar alkışlamaları, yüksek yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı arkasında çay kesmeleri vb. görüntüler ne kadar yanlışsa, adli yıl açılışının Beştepe’de yapılması da o kadar yanlıştır, kesinlikle kabul edilemez.”

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel de “Sayın Yargıtay Başkanlığının Saray’da yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni için nazik davetlerini Urfa Barosu olarak biz de aldık, diğer baro başkanı meslektaşlarım gibi Urfa Barosu Başkanı olarak ben de bu oyunda yokum diyorum” sözleriyle daveti reddetti.

Son olarak Muş Barosu, Yargıtay’ın Saray’da düzenleyeceği adli yıl açılış töreni davetini reddetti. Baro Başkanı Baki Çelebi, “Mevcut iktidarın yargı denetimini hiçbir şekilde kabul etmediği bir süreçte böyle bir açılışa katılmamız beklenmemelidir” açıklaması yaptı.

TBB Başkanı Feyzioğlu Saray’a gidiyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ise 2 Eylül’de Saray’da yapılacak törene katılacağı açıklandı.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan TBB yetkilileri, Feyzioğlu’nun törene katılacağını ayrıca Yargıtay Başkanı’ndan sonra bir konuşma yapıp önerilerde bulunacağını bildirdi.

TBB yetkilileri, “Yapılan kanun değişikliği ile Barolar Birliği Başkanı’nın konuşması kaldırılmıştı. 2 yıl aradan sonra aynı gelenek yeniden başlatılmış olacak. Bizim için önemli bir gelişme” diye de ekledi.


Bu haberde MA, bianet ve Cumhuriyet’ten de yararlandık.



Önceki Haber
Prof. Dr. Naci Görür: 1999 milattır diyorduk ama her şey eskisi gibi oldu
Sonraki Haber
Kilis'te askeri araç devrildi, sekiz asker yaralandı