Ana SayfaGüncelAkar: Hava sahasının kontrolü çok önemli, belli noktalarda ABD ile mutabakata varıldı

Akar: Hava sahasının kontrolü çok önemli, belli noktalarda ABD ile mutabakata varıldı

HABER MERKEZİ – ABD ile Kuzey Suriye görüşmelerine dair konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, mutabakata varılan ‘müşterek harekat merkezi’nin önümüzdeki günlerde kurulacağını söyledi. Akar ‘güvenli bölge’ anlaşmasının çerçevesine dair net açıklama yapmaktan imtina ederken, hava sahasının kontrolünün önemine değindi ve bu konuda ilerleme kaydedildiğini söyledi. Akar, Türkiye’nin B ve C planlarının hazır olduğu mesajını da verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile mutabakata varılan ‘müşterek harekat merkezi’nin önümüzdeki günlerde kurulacağını söyledi.

ABD ile üzerinde mutabık kalınan ‘güvenli bölge’ anlaşmasının çerçevesine dair net açıklamalar yapmayan Akar, TRT Haber’de şunları kaydetti:

“İyi bir başlangıç olduğunu değerlendiriyoruz. Niyetimizi, endişelerimizi, taleplerimizi ortaya koyduk onlar da görüşlerini bize söylediler. Bununla alakalı geldiğimiz nokta, YPG’nin güvenli bölgeden çıkarılmasını, ağır silahlarının toplanmasını dile getirdik. Hava sahasının kontrol ve koordinasyonu, istihbarat değişimi önemli bir konu. Bu konularda da belli noktalarda anlaşmaya, mutabakata varıldı.”

En çok tartışılan konulardan biri olan ‘güvenli bölgenin derinliği’ meselesine ilişkin de açıklamada bulunan Akar, bu konuda mutabakat sağlanıp sağlanmadığı sorusunu da açık uçlu bıraktı.

Her ortamda 30-40 kilometrelik bir derinlik gerektiğini ilettiklerini hatırlatan Akar, bu mesafenin ABD Başkanı Donald Trump tarafından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a telefon görüşmesinde ifade edildiğini savundu ve “Bu konuda önümüzdeki günlerde de yeni birtakım adımlar atılacağını değerlendiriyoruz” dedi.

‘Hava sahasının kontrolü’ vurgusu

Akar verdiği mülakatta özellikle ‘hava sahası’ konusu üzerinde durdu.

Hava sahasının kontrolü ve koordinasyonunun ‘çok önemli’ olduğunu dile getiren Akar, “Orada da epey ilerleme kaydedildi” dedi.

Müşterek harekat merkezi kurulduktan sonra “müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuna uygun bir şekilde ilerlemeyi” arzuladıklarını söyleyen Akar,  aksi durumda Türkiye’nin B ve C planlarının da hazır olduğu mesajını verdi.

Mevlüt Çavuoğlu

Dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusunda Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde olan bölgelere yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulunmuş, mutabakata karşın operasyon tehditlerini sürdürerek, “Ne pahasına olursa olsun Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz” demişti.




Önceki Haber
"Kaz Dağları'ndan Hasankeyf'e rejimin neoliberal politikalarına karşı birlikte mücadele edilmeli"
Sonraki Haber
Lekima Tayfunu: Çin’de yaşamını yitirenlerin sayısı 44'e yükseldi