Ana SayfaDünyaAkdeniz’de 356 mülteciyi kurtaran Ocean Viking 13 gündür yanaşacak bir liman arıyor

Akdeniz’de 356 mülteciyi kurtaran Ocean Viking 13 gündür yanaşacak bir liman arıyor

HABER MERKEZİ – Akdeniz’de 356 mülteciyi kurtaran Ocean Viking gemisi, 13 gündür yanaşmalarına izin verilecek bir liman arıyor. İtalya’dan ret yanıtı alan geminin kaptanı, mültecilerin durumuna dikkat çekmek için kalp şeklinde rota çizdi.

Libya’dan Avrupa’ya doğru yola çıkan mültecileri Akdeniz’de kurtaran yardım gemisi Ocean Viking, 13 gündür yanaşacağı güvenli bir liman arıyor.

Norveç bandıralı gemiyi işleten Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü ile SOS Mediterranee derneğinin açıklamasına göre yanaşmak için İtalya’dan izin isteyen gemi, ret yanıtını aldı.

Şu an İtalya ile Malta arasında bekleyen gemide 356 mülteci bulunuyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre geminin yetkilileri, mültecilerden 103’ünün 18 yaşın altında olduğunu belirtiyor.

‘İnsanlar zaman algısını yitirmeye başlıyor’

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, bugün sosyal medyada Ocean Viking’in kalp şeklinde bir rota çizdiğini gösteren bir görsel paylaştı ve “Ocean Viking uluslararası sulardan bir mesaj gönderiyor. Akdeniz’de kurtarılan 356 kişi karaya çıkmak için güvenli bir yer bekliyor” ifadelerini kullandı.

Ocean Viking’de görev yapan doktor Luca Pigazzi, gemideki atmosferin her geçen gün daha da gergin hale geldiğini söyledi.

Pigazzi, 65 metre uzunluğundaki gemide insanların günlerdir kısıtlı bir alanda yaşamaya çalıştığını, akıbetlerinin ne olacağını bilemediklerini belirterek, “İnsanlar zaman algısını yitirmeye başlıyor” dedi.

SOS Mediterranee derneği de kurtarılan mültecilerin büyük kısmının Libya’daki kamplarda tutulan ve işkenceye maruz kalan insanlar olduğunu açıkladı.

Dernek bu insanların tekrar Libya’ya gönderilme korkusu yaşadığını da ekledi.

‘İnsanlar bu gemilerle taşınmalı, burada yaşamamalı’

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Ocean Viking proje koordinatörü Jay Berger de mültecilerin yaşadığı işkenceye dikkat çekti:

“Bu insanların arasında Libya’daki yolculukları boyunca uğradıkları fiziki ve psikolojik şiddetin acı izlerini taşıyanlar var. Hassas durumdaki bu insanları acilen karaya çıkarabilmek için güvenli bir liman istiyoruz. Yeterince acı çektiler.”

Berger, denizde kurtarma faaliyeti yürüten gemilerin “ambulans” gibi olduğunu vurgulayarak “İnsanlar bu gemilerle taşınmalı, burada yaşamamalı” dedi.

Previous post
Batman'da dört muhtarlığa kayyum atandı
Next post
Altın Portakal Film Festivali'ne başvurular başladı