Ana SayfaGüncel‘Algı operasyonuna katkı sunuyor’: BirGün gazetesine dava

‘Algı operasyonuna katkı sunuyor’: BirGün gazetesine dava

HABER MERKEZİ – BirGün gazetesinin eski yöneticileri olan İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz’a, “Fuat Avni” adlı hesabın 2016 yılı öncesindeki sosyal medya paylaşımlarını haberleştirmekten dava açıldı.

BirGün gazetesinin eski dört yöneticisi hakkında, “Fuat Avni” adlı hesabın 2016 yılı öncesindeki sosyal medya paylaşımlarını haberleştirmekten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çağlak tarafından iddianame hazırlandı.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede gazeteciler İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz’ın Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 maddesi uyarınca “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlamasıyla cezalandırılması isteniyor.

16 sayfalık iddianamenin delil bölümünde “Fuat Avni” hesabından yazılan sosyal medya paylaşımları yer alıyor.

“Fuat Avni” konulu haberlerin sayısının çıkarıldığı iddianamede, BirGün’ün bu şekilde ‘Gülen cemaatinin algı operasyonuna katkı sunduğu’ iddia ediliyor.

İddianamede BirGün yöneticilerinin “açık kaynak taraması ve havuz sorgulaması sonucunda herhangi bir FETÖ üyesi ile bağları olmadığı, ByLock kullanmadıkları, FETÖ bankalarıyla para alışverişlerinin olmadığı, bağlarının bulunmadığının tespit edildiği” yer alıyor.

İddianamede ayrıca, “Şüphelilerin örgüt ile hiyerarşik bağlarının olmadığı, geçmişte örgüt aleyhine çok sayıda haber yaptıkları anlaşılmıştır. Toplanan deliller uyarınca kast unsurunun takdiri mahkemeye aittir” ifadeleri yer alıyor.

“Yayın çizgimizde değişiklik olmadı”

İddianamede BirGün yöneticilerinin savcılıkta verdikleri ifadelere de yer veriliyor:

“O yıllarda fuatavni hesabının kime ait olduğu bilinmemekteydi. Ancak hesaptan yazılanlar birkaç gün sonra doğru çıkıyordu. Hükümette iç hesaplaşmadan kaynaklı bilgi sızdıran biri olduğunu düşündük. Hatta bir Bakan ya da Erdoğan’ın bir yakını olabilir deniyordu.
“‘Twitter Fenomeni’ dememiz övgü amaçlı değildir. Çok takipçili hesap anlamında kullandık. Haberleri yorumsuz bir şekilde halkın ilgisini çektiği için verdik.
“FETÖ adı verilen Fethullahçı grupla verdiğimiz mücadele arşivlerimizdedir, manşetlerimiz, yazılarımız da ortadadır. Yayın çizgimizde herhangi bir değişiklik olmamıştır.”