Ana SayfaDünyaAmazon yangınları: Brezilya yardımı reddetti

Amazon yangınları: Brezilya yardımı reddetti

HABER MERKEZİ – Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Amazon ormanlarındaki yangının söndürülmesi için G7 ülkelerinin 22 milyon dolarlık yardım teklifini reddetti. ABD’li aktör Leonardo DiCaprio ise yangınlarla mücadele için 5 milyon dolar bağış yaptı.

Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Brezilya’daki Amazon ormanlarında başlayan yangın haftalardır devam ediyor.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, dün (26 Ağustos) G7 ülkeleriyle birlikte Amazon ormanları için Brezilya’ya 22 milyon dolarlık yardım yapılacağını söylemişti. Brezilya hükümeti yetkilileri de yardımı geri çevirmek için bir neden görmediklerini belirtmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise G7 ülkelerinin asıl niyetinin başka olduğunu, Amazonları ‘kurtarma’ adı altında bu niyetin gizlemesine izin veremeyeceklerini belirterek Fransa’yı ülkesine “sömürge gibi” davranmakla suçladı.

Bolsonaro’nun özel kalem müdürü Onyx Lorenzoni ise şunları söyledi:

“Yardım için teşekkürler ancak bu kaynağı Avrupa’nın yeniden ağaçlandırılması için kullanmak daha yerinde olur. Macron dünya mirası Notre Dame kilisesi yangınını bile önleyemezken ülkemizde bize ders vermeye mi çalışıyor.
“Brezilya hiçbir zaman kolonyalist ve emperyalist uygulamaları olmayan demokratik, özgür bir ulustur, Fransız Macron’un aksine.”

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, yaptığı ilk açıklamada G7 ülkelerinden gelecek yardımı memnuniyetle kabul edeceklerini söylemişti ancak Devlet Başkanı Bolsanora ve diğer bakanlarla yapılan toplantı sonrası yönetimin fikri değişti.

Leonardo DiCaprio’dan bağış

ABD’li aktör Leonardo DiCaprio’nun kurduğu çevre örgütü Earth Alliance’tan yapılan açıklamada, dünyanın en geniş tropikal bölgesi Amazonlar’da devam eden orman yangınının söndürülmesi için 5 milyon dolar bağış yapılacağı bildirildi.

Açıklamada 5 milyon dolarlık fonun doğrudan yerel ortaklara ve Amazon’u koruyan yerlilere verileceği belirtildi.

500 bin hektar orman yok oldu

Şu ana kadar Bolivya’nın doğusunda yaklaşık 500 bin hektar orman ve otlak alanın kül olduğu belirtilirken, Brezilya’da kaç bin hektarın yangından etkilendiğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Çevre örgütü Greenpeace, sadece Brezilya’daki Amazon ormanlarında, 1970’ten bu yana başta yangınlar olmak üzere insan kaynaklı tahribat sonucu Fransa’nın yüz ölçümünden daha büyük orman alanının yok olduğunu duyurdu.

Dünya Kaynakları Enstitüsü Küresel Orman İzleme Örgütü (WRI) 25 Nisan 2019’daki raporunda, Amazon’da 2015’ten bu yana 800 bin hektar alanın tahrip edildiğini ifade etti.

Çevre örgütleri ise Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun seçimlerden önce Amazon bölgesini tarım ve madencilik alanında geliştirme sözü verdiği ve yangınları söndürmede etkin mücadele etmediği gerekçesiyle suçluyor.

Çevre örgütleri, Bolsonaro hükümetinin iktidara gelmesinden bu yana yangınların yüzde 82 arttığını savunuyor.

Amazon ormanları

Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunuyor. Ormanların yüzde 60’ı Brezilya, yüzde 13’ü Peru sınırları içerisinde.

Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır.

İçerisinde 40 bin ağaç çeşidi, 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan orman.

Amazon ormanları dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturuyor. Dünya’nın oksijeninin yüzde 20’si Amazon ormanlarında üretiliyor.




Önceki Haber
Sokak ve yeni siyaset: Kürtler neyi tartışıyor? – Altan Sancar
Sonraki Haber
İçişleri Bakanlığı’ndan eski THK ve Kızılay yöneticilerine suç duyurusu