Ana SayfaDünyaAmazonlar haftalardır yanıyor: Durdurulamazsa dev bir bozkıra dönüşebilir

Amazonlar haftalardır yanıyor: Durdurulamazsa dev bir bozkıra dönüşebilir

HABER MERKEZİ – Amazon yağmur ormanlarında haftalardır süren yangın nedeniyle her bir dakikada bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan kayboluyor. Yangınlardan insanların sorumlu olduğunu açıklayan araştırma şirketinin başkanını görevden alan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise yaşam savunucularını yangını çıkarmakla suçladı.

Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarında başlayan yangın haftalardır devam ediyor.

Uzmanlar, yangınlarda her dakika bir futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alanın yok olduğunu belirterek gidişatın durdurulamaması halinde Amazonlar’ın dev bir bozkıra dönüşüp karbondioksit yaymaya başlayacağını ifade ediyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Kurumu (INPE), yangınların iki bin 500 noktada sürdüğünü açıklarken, yangınlardan yükselen dumanlar komşu ülkeler Peru, Bolivya ve Paraguay’a kadar ulaştı.

Duman tabakasının Güney Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarına ilerlediği de kaydedildi.

‘Yangından insanlar sorumlu’

“Dünyanın akciğerleri” olarak nitelenen Amazon ormanlarındaki yangının çıkış nedeni ise henüz netleşmiş değil.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, Çarşamba günkü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yangınlara kuru hava, rüzgar ve sıcakların yol açtığını söylerken, INPE yangınlardan insanların sorumlu olduğunu savunuyor.

Uydu görüntülerine dayanan yangın verilerini açıklayan INPE Başkanı Ricardo Galvao ise Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro tarafından görevden alındı.

Çünkü Bolsonaro’ya göre yangınların sebebi çevre için faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları.

Seçimlerden önce Amazonlar’ı ticari kullanıma açma sözü veren Bolsonaro, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sivil toplum kuruluşları bana karşı, Brezilya hükümetine karşı dikkat çekebilmek için kriminal eylemlerde bulunmuş olabilirler” ifadelerini kullandı.

Bolsonaro, hükümetin maddi kaynakları kısıtlaması nedeniyle sivil toplum örgütlerinin bu yola başvurmuş olabileceğini ileri sürdü.

Birkaç gün sonra yeniden bir açıklama yapan Bolsonaro, yaşam savunucularına yönelik böylesi bir suçlamada bulunmadığını, sadece şüpheli durumlardan bahsettiğini savundu.

‘Ormanların yakılması teşvik edildi’

Yaşam savunucuları isee yangınların sebebinin, Bolsonaro hükümetinin Amazonlar’ı endüstriyel tarım, madencilik ve kerestecilikle ekonomik faaliyete açması olduğunu ifade etti.

Çünkü böylelikle tarım ve çiftlik arazisi açmak için ormanların yakılması teşvik edildi.

Kadınlara, LGBTİ+’lara ve sosyalistlere yönelik sarf ettiği nefret söylemleriyle de gündeme gelen Bolsonaro’nun Ocak’ta göreve gelmesinden bu yana ülkede ormansızlaşmanın üç kat arttığı tahmin ediliyor.

Aşırı sağcı Bolsonaro’nun göreve başlamasından bu yana tarım ve madencilik sektörlerini desteklemek için çevre koruma konusundaki kontrolleri gevşetmeye çalışıyor.

Amazonlarda ormansızlaşma yüzde 88’e çıktı


Bu haberi BBC Türkçe ve euronews’ten derledik.



Önceki Haber
S-400 krizi: ABD, Türkiye'ye yapılan Patriot teklifini geri çekti
Sonraki Haber
İstanbul'da asansör boşluğuna 'düşen' işçi yaşamını yitirdi