Ana SayfaGüncelAnkara ve Moskova’dan karşılıklı İdlib açıklamaları

Ankara ve Moskova’dan karşılıklı İdlib açıklamaları

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Heyet Tahrir Şam’ın İdlib’deki saldırılarının sert bir biçimde bastırılacağını söyledi, Ankara’nın bu konuda bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi. Suriye ordusunun İdlib bölgesinde düzenlediği operasyonların ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Bu saldırılar bir felakete yol açabilir, rejimin ateşle oynamaması gerekir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeybatısında, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’de askeri konvoyunun vurulmasının ardından bölgeden Şam yönetimine bağlı güçlerin Han Şeyhun’a girdiği haberleri geldi.

İdlib’de, TSK konvoyunun Türkiye’nin ‘9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikali esnasında hava saldırısında hedef alınmasına ise ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ordusunun İdlib’de düzenlediği operasyonların ardından “Bu saldırılar bir felakete yol açabilir, rejimin ateşle oynamaması gerekir” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin dokuzuncu gözlem noktasının etrafında devam eden çatışmalar ve bölgenin Şam yönetiminin kontrolüne girme ihtimali nedeniyle buradan çekilip çekilmeyeceklerine dair bir soruya yanıt olarak Türkiye’nin çekilme niyetinin olmadığını söyledi.

“İdlib’de sükunetin sağlanması için Rusya ile görüşmelerimizi sürekli yapıyoruz” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Esasen İdlib Suriye’nin geleceği açısından kritik bir konu. Özellikle Astana müzakereleri, her an kuruluşunu açıklayabileceğimiz Anayasa Komisyonu gibi, tutukluların değişimi gibi muhalefet ile rejim arasında güven artırıcı adımların atılması Suriye için önemli bir konu.
“Burada ateşkesi sağlamamız lazım. Rejim çözüme inanmadığı için askeri çözümü savunmaya başladı. Rejimin garantörü Rusya. Oradan taciz geliyor açıklamaları inandırıcı değil.”

Rusya’dan operasyonlara devam mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Heyet Tahrir Şam’ın saldırılarının sert bir biçimde bastırılacağını söyledi, “İdlib’de teröristleri ortadan kaldırma uygulaması devam edecek” vurgusunu yaptı.

TSK’nin İdlib’deki varlığının saldırıların önünü kesemediğini de kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, “Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık” dedi ve ekledi:

“Buna son verilemez, zira İdlib hususundaki anlaşma (Soçi Mutabakatı) teröristlere karşı ateşkes yapılmasını içermiyor.”

Lavrov’un söz konusu açıklamaları, Suriye devlet ajansı SANA’nın, TSK’ye ait askeri araçların, İdlib vilayetinin Han Şeyhun kasabasındaki “teröristlere” silah taşıdığı iddiasını izliyor.

SANA’nın Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandığı haberde, “Mühimmat, silah ve askeri teçhizat dolu Türk araçları, bu sabah Suriye-Türkiye sınırını geçti ve BM Güvenlik Konseyi’nin terör örgütü listesindeki El Nusra Cephesi’nin bozguna uğramış teröristlerine yardım etmek üzere Han Şeyhun’a gitmek için Sarakip kentine girdi” iddiasında bulunulmuştu.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan Han Şeyhun’un bulunduğu İdlib vilayetinin kontrolü büyük oranda Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını HTŞ olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.


İdlib’de TSK konvoyuna saldırı: ABD’den tepki geldi, BM endişeli

İdlib’de TSK konvoyuna hava saldırısı


Karınca, Sputnik, BBC, Amerika’nın Sesi



Önceki Haber
Vicdani reddini açıklayan Yalçın: Bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz
Sonraki Haber
Hindistan'da sel: 58 kişi yaşamını yitirdi