Ana SayfaEkolojiBakan Kurum: Yeni bir ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ hazırladık

Bakan Kurum: Yeni bir ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ hazırladık

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 17 Ağustos Depremi’nin ardından geçilen yeni yapı denetim sistemi uygulamasıyla bugüne kadar 730 bin binanın denetlendiğini söyledi. Bakan Kurum, Eylül’de yeni bir ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı da açıklayacaklarını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi’nin 20. yılı dolayısıyla, Bakanlığın yapı denetim sistemi faaliyetleri ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, 17 Ağustos Depremi’nde 96 bin 808 konut ve 15 bin 944 iş yerinin yıkıldığını, 231 bin 364 konut ve 32 bin 569 iş yerinin de hasar gördüğünü söyledi.

Kurum, deprem sonrası Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul, Bolu ve Düzce’de toplam 43 bin 146 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini belirtti.

“2012’de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz” diyen Bakan Kurum, “81 ilimizde 609 bin konut ve iş yerini, riskli yapı statüsünde yeniliyoruz. Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 560 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemlerini gerçekleştirdik” diye konuştu.

Yeni bir ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ hazırladıklarını söyleyen Kurum, Eylül’ün ilk haftası İstanbul’da düzenleyecekleri toplantıyla eylem planını açıklayacaklarını ifade etti.

“730 bin bina denetledik”

2001 yılında yeni bir yapı denetim sistemi (4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun) uygulamasına geçildiğini söyleyen Bakan Kurum, zaman içerisinde yeni düzenlemeler yaparak sistemi bugünkü dinamik yapısına kavuşturduklarını savundu.

“Bu sistemle bugüne kadar 1,1 milyar metrekare toplam alana tekabül eden 730 bin bina denetledik. Bu binalarda yaklaşık 5 milyon 500 bin bağımsız bölüm var. Hala inşaatı süren 745 milyon metrekare alana tekabül eden 393 bin binanın denetimine ise devam ediyoruz.
Başka bir ifadeyle bugüne kadar yaklaşık 22 milyon vatandaşımız depreme dayanıklı konutlarında güven içinde oturuyor. Devam eden inşaatların da tamamlanmasıyla bu rakam 35 milyona ulaşacak.”

TMMOB’dan 17 Ağustos açıklaması: Depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TMMOB'dan 17 Ağustos açıklaması: Depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor
Sonraki Haber
8 yaşındaki Müslüm patlayıcı sonucu ölmüştü: İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edildi