Ana SayfaEkolojiBakan Pakdemirli: THK ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor

Bakan Pakdemirli: THK ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor

HABER MERKEZİ – Son olarak İzmir Karabağlar’daki orman yangınlarında gündeme gelen “THK uçakları”na dair tartışmaya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “THK siyasetin oyuncağı olmuş durumda, ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor” suçlamasında bulundu. Pakdemirli, Temmuz 2018’deki Yunanistan yangınında ise yardım önererek “İzmir’de yangın söndürme uçakları bekletiliyor” demişti.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde 18 Ağustos’ta başlayan, Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan orman yangını üç gün sonunda ancak söndürülebilirken, yangın söndürme uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili tartışmalar ise sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumu (THK) uçakları ile yangına neden müdahale edilmediği hakkında, “THK’nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3’ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok; 3 tanesinin faal olduğunu söyleniyor. Bunların da sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir link kurma imkanı yok. Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verebilecek bir uçak filosu ne yazık ki bulunmuyor” demişti.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Pakdemirli, teknik açıdan yangına helikopterle müdahale etmenin daha efektif olduğunu ve yangın alanına daha çok yaklaşabildiğini de savunmuştu.

THK’den ‘arızalı uçak’ yalanlaması

THK’den ismini vermek istemeyen bir yetkili bianet’e yaptığı açıklamada, ellerinde 6 tane CL-215 tipi yangın söndürme uçağı olduğunu fakat Bakanlık’ın söz konusu ihaleyi kendilerine vermediği için bu uçakları şu anda kullanamadıklarını ve atıl şekilde bekletildiğini söylemişti.

Pakdemirli’nin “arızalı uçak” iddialarını ise ‘komik’ olarak değerlendiren yetkili, “Bizim kendi uçaklarımızı tamir edebilme yetimiz var. Zaten Isparta’da ve birkaç yerde daha askeriyenin uçaklarının bakımını biz yapıyoruz” diye konuşmuştu.

CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarıyla ilgili de bilgi veren THK yetkilisi, “CL-215’ler 6 ton su kapasiteli, amfibyen yani hem karaya hem de suya iniş yapan uçaklardan. 6 ton suyu 20 saniye içerisinde doldurabiliyor. Böylece yangınlara çok hızlı müdahalede bulunabiliyoruz. Helikopterler ise bir buçuk ton su taşıyabiliyor ve uçaklardan 3 kat daha yavaşlar” demişti.

Pakdemirli: THK ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tartışmalara ilişkin bugün de bir açıklama yaparak “THK’nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum” dedi.

“Hükümetimize siyasi saldırı var, bu dikkate alınmalı. THK’nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. THK uçakları işimize yaramıyor. Almak zorunda değiliz. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor.”

Geçtimiz yıl Yunanistan’a yardım teklifinde bulunulmuştu

Diğer yandan Pakdemirli’nin 2018 Temmuz’undaki Yunanistan yangını için yardım önerdiği ortaya çıktı.

Pakdemirli Yunanistan yangınıyla ilgili olarak “İzmir’de yangın söndürme uçakları bekletiliyor. Uçaklarımız ve helikopterlerimiz Yunanistan’a hareket etmek için hazır. Talep gelmesi halinde 45 dakika mesafedeyiz, anında müdahaleye hazırız” şeklinde konuşmuştu.

Yangın söndürme işi mimarlık şirketine verilmişti

Muğla’nın Dalaman ve Fethiye ilçelerinde Temmuz ayının başında 400 hektarlık alanın yok olmasıyla sonuçlanan yangın sonrasında yangın uçakları ve helikopterleri bir kez daha gündeme gelmiş Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elinde uçak olmadığı ortaya çıkmıştı.

35 yıldır yangınlara müdahale eden THK ile yapılan sözleşmenin yenilenmediği, söz konusu sözleşmenin bir mimarlık firmasına verildiği ve şirketin elinde hiç yangın söndürme uçağı bulunmadığı belirtilmişti.


Karınca, bianet, NTV