Ana SayfaGüncelBirlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: ‘Hepimiz göçmeniz ırkçılığa geçit yok’

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: ‘Hepimiz göçmeniz ırkçılığa geçit yok’

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yaşayan kayıt dışı Suriyeli mültecilerin sınır dışı edilmesi kararına tepki gösteren Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Kadıköy’de bir araya geldi.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından kayıtlı olmayan mültecilerin il dışına gönderileceği yönünde yapılan açıklamaları protesto etmek için İstanbul Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde buluşarak basın açıklaması yaptı.

“Sınır dışılara son” pankartının açıldığı eylemde “Birlikte yaşamak istiyoruz”, “Irkçılığa hayır”, “Kimse nedensiz göçmez” dövizleri taşırken sık sık “Hepimiz göçmeniz ırkçılığa geçit yok”, “Sınırlar öldürür dayanışma yaşatır”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

İnisiyatif adına konuşan Özgül Saki, son haftalarda İstanbul’un çeşitli mahallelerinde, mültecilere yönelik kimlik kontrolleri, ev ve işyeri baskınları yapıldığını hatırlattı.

Saki, “Geçici koruma altındaki Suriyeliler zor ya da hileyle ‘gönüllü geri dönüş’ belgesi imzalatılarak sınır dışı ediliyor” dedi.

Özgül Saki, mültecilerin sınır dışı ve alıkoyma işlemleri boyunca haklarından mahrum edildiğini ve kötü muameleye maruz kaldığını duyduklarını da sözlerine ekledi.

Birkaç yıl önce oluşturulmuş göç politikalarının güvenlik merkezli, keyfi ve siyasi kararlarla, göçmenleri kontrol altında tutmak için oluşturulduğunu ifade eden Saki, şöyle devam etti:

“Halihazırda kayıt ve sığınma sistemi göçmenlerin uzun vadeli bir statüye erişmelerinin önünü tıkıyor. Kayıtlı şehrine geri gönderme, seyahat yasağı ve uydukent gibi kontrol odaklı uygulamalar göçmenlerin barınma, çalışma, eğitim gibi temel haklarından mahrum kalmalarına neden oluyor.”

‘Irkçılık nedeniyle hayati tehlike altındalar’

Yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan mültecilerin ekonomik ve sosyal açıdan daha dezavantajlı, daha güvencesiz olacakları ve çoğu zaman ırkçılık ve ayrımcılıkla karşılandıkları yerlere yerleştirildiğine de dikkat çekti.

“Türkiye’den sınır dışı edilen kişiler ise siyasi, mezhepsel, cinsel ve etnik kimlikleri dolayısıyla hayati tehlike altındalar ve savaşın devam ettiği yerlere gönderiliyorlar.”

Bu haber Evrensel’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile KESK arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı
Sonraki Haber
Görünüm durağan: S&P, Türkiye’nin kredi notunda değişikliğe gitmedi