Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamı: Ulaştırma Bakanlığı’ndan 416 gün sonra rapor

Çorlu tren katliamı: Ulaştırma Bakanlığı’ndan 416 gün sonra rapor

HABER MERKEZİ – Ulaştırma Bakanlığı, 2018’de 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamına ilişkin 416 gün sonra hazırladığı raporda, hattın kontrol ve gözetiminin modernleştirilmediğini, meteorolojik koşullar hakkında yapılan uyarılara rağmen yeterli denetimin yapılmadığını belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018’de Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili raporunu 416 gün sonra açıkladı.

Raporda, “Hat kesiminin aliyman olması, eğimin olmaması, platformun boşaldığı kısmın çok kısa mesafeli olması, yaklaşım güzergahında hat bozukluğu ile ilgili belirtilerin olmaması, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinde herhangi bir ikazın olmaması gibi nedenlerle çok kısa sürede meydana gelen kazada makinistlerin başkaca bir tedbir alamayacağı değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“Menfezin kontrolleri yapıldı”

Kazaya neden olan menfezin, “Rumeli Demiryolu hattının İstanbul-Edirne kısmının 1873’de hizmete girdiği dikkate alınarak”, yaklaşık 145 yıllık olduğunun tahmin edildiği vurgulandı.

Söz konusu menfezin kazadan önceki son kontrolünün, ilkbahar kontrolü kapsamında Mayıs 2018’de yapıldığı, bu kontrolde menfezin mecrasının dolu olmadığı ve mecrada herhangi bir temizliğe ihtiyaç olmadığının tespit edildiği belirtilerek, “Yalnızca balast tutucu yapılması önerilmiştir. Kaza tarihinde balast tutucu henüz yapılmamıştır” denildi.

“Aşırı yağış ihbarı gelmedi”

Raporda, menfezin çökmesine yol açan meteorolojik koşullar ve buna bağlı olarak yapılması gereken ve yapılmış denetimlerle ilgili şu ifadeler yer verildi:

“105 Numaralı Genel Emir gereği Haziran 2018’de yapılan turne sonrası 29/06/2018 tarihli turne raporunda tüm Bölge Müdürlüğü mıntıkasını ilgilendiren uyarılar kısmında ‘MGM’den alınan bilgilerde önümüzdeki günlerde ve yaz dönemi içinde aşırı yağmur yağışlarının olabileceği bilgisi alınmıştır.
“Bu nedenle özellikle meteorolojiden hava durumunun takip edilerek sicilli yarma ve dolgu şevlerinin akma ve heyelan tehlikesine karşın gözetim ve kontrol altında tutulması, kritik olan hava durumlarında nöbetçi bırakılması, gerekirse makinistler ve TSİ kumanda merkezleriyle iletişime geçilerek hava ve yol durumunun takip edilmesi doğal afetlerin kazaya sebep olmadan önlenmesi büyük önem arz etmektedir.
“Bu gibi olağanüstü durumlarda gerekli görülen yerlerde yaya kontrollerin artırılması’ denilerek aşırı yağış konusunda ilgili birimler uyarılmıştır.
“Kazanın meydana geldiği hat kesiminden sorumlu YBO Müdürü en son yol kontrolünü 26/06/2018 tarihinde yaptığını, turnede herhangi bir olumsuzluk tespit etmediğini, kaza öncesinde aşırı yağış hakkında herhangi bir ihbar gelmediğini, yağışın lokal olduğunu, en yakın istasyonlarda ciddi bir yağış olmadığından bildirimde bulunulmaması nedeniyle herhangi bir kontrol yaptırma durumunun olmadığını beyan etmiştir.
“YBO şefi ise Çerkezköy-Velimeşe-Çorlu-Balabanlı-Muratlı istasyonları dahil olmak üzere toplam 51 km mıntıkası olduğunu, kaza günü Çerkezköy istasyonunda makas değişimi yaptırdığını, havanın sıcak olduğunu belirterek saat 15:30-16:00’dan sonra hafif yağış yağdığını, 17:15 civarında Çerkezköy istasyon binasına ulaştığında kazadan haberdar olduğunu belirtmiştir.
“105 Numaralı Genel Emir ve Servis Müdürü turnesinde yapılan uyarılara rağmen ilgili işyerlerinin hassas davranmadığı değerlendirilse de yağışın lokal olması, istasyonlardan, trenlerden veya üçüncü kişilerden herhangi bir aşırı yağış bildirimi gelmediğinden reaksiyona geçilmediği hususu dikkate alınmalıdır.”

“Modern algılama sistemleri zaruri”

Kazanın nedeni olarak gösterilen meteorolojik koşullar ile ilgili olarak ise “Saat 14:00-15:00 arasında meydana gelen yoğun yağışı ve altyapıya vermeye başladığı zararı görebilecek; hat üzerinde seyir eden bir tren veya çalışan personel bulunmadığından kazayı önlemeye yönelik ihbar veya uyarı olmamıştır” gerekçesinin sunulduğu raporda, “hattın kontrol ve gözetiminin modernleştirilmemiş olmasına” atıf yapıldı.

 “TCDD Hat Bakım El Kitabında ve 105 nolu genel emirde esasları belirtilen aşırı yağış sonrası yolda yapılacak işlemlerin lokal, beklenmedik, sicilli olmayan hat kesimlerdeki durumları karşılamaya yetmediği ortaya çıkmıştır.
“Yolu kontrol etmekle sorumlu personelin 40-50 km ötede meydana gelen yağışı konvansiyonel usullerle takibi yetersiz kalmaktadır.
“Demiryolu hatlarındaki köprü, menfez, yarma, tünel gibi sanat yapılarının modern algılama sistemleri ile takibi zaruret haline gelmektedir.”

Ne olmuştu?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018’de Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

370 kişi adına Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” gerekçesiyle, siyasetçiler, bürokratlar ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında başlattığı soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında tren şefi Hüseyin Kahraman, makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verilmişti.

Bilirkişi raporunda, “kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu” bulunan dört kişi hakkında ise iddianame hazırlanması kararlaştırılmıştı.

Dört TCDD çalışanının “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 3 Temmuz’da görülmüştü.

Mahkeme heyetinin duruşma öncesinde yaşanan saldırılar ile alakalı “heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor” diyerek dosyadan çekilme kararı vermesi üzerine dosya, değerlendirilmesi için Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.