Ana SayfaGüncel“Davutoğlu açıkla; 7 Haziran-1 Kasım arasında biz neden öldürüldük?”

“Davutoğlu açıkla; 7 Haziran-1 Kasım arasında biz neden öldürüldük?”

HABER MERKEZİ – Suruç Aileleri İnisiyatifi, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği ile 5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi eşzamanlı olarak ortak açıklama yaparak, Ahmet Davutoğlu’na, “Biz neden ve nasıl öldürüldük?” diye sordu ve “açıkla” çağrısı yaptı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Ankara’da dernek binasında, Suruç Aileleri İnisiyatifi İstanbul’da İHD binasında ve 5 Haziran Amed Aileleri İnisiyatifi de Diyarbakır’da İHD binasında eşzamanlı olarak eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “açıkla” çağrısı yaptı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihlerini işaret ederek, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişi, insan yüzüne çıkamaz” sözleriyle ilgili yapılan açıklamalarda aileler, “Biz neden ve nasıl öldürüldük” diye sordu.

Ankara’daki açıklamayı 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, İstanbul’daki açıklamayı Suruç gazisi Çağla Seven yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre açıklamada, Davutoğlu’nun Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden biri olan AKP’nin tek başına iktidarı ilk kez kaybettiği 7 Haziran-1 Kasım tarihlerindeki sürece ilişkin önemli bir açıklamada bulunduğu belirtildi.

Davutoğlu’nun bu karanlık süreçte kendisinin de önemli bir parçası olduğu iktidarın “karanlık” işlerine işaret ettiği vurgulandı.

“Ahmet Davutoğlu’nun hafızalarımızı yoklamamızı istediği dönem bizler ve bizim gibi bu dönemde yüreğine ateş düşmüş, ocağı sönmüş, biriciğini, canını, yavrusunu, annesini babasını, eşini dostunu akrabasını sevgilisini yoldaşını yitirmiş, sağlığından, evinden yurdundan edilmiş, sakat kalmış, hayatının en büyük travmasını yaşamış binlerce insanın ve toplumun hafızasında ilk günkü gibi taptaze durmaktadır.”
Yakınlarını IŞİD bombaları ile kaybedenler olarak 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında nelerin yaşandığını çok iyi biliyoruz, katilleri tanıyoruz. Biz bu süreçte neler yaşandığını sormuyoruz. Nasıl yaşandığını soruyoruz. Buradan Davutoğlu’na ve içinden çıktığı siyasi iktidara sesleniyoruz; Ülkemiz sizin iktidar döneminizde tarihin en kanlı cihatçı çetesinin geçiş yolu haline getirilmiş, IŞİD militanlarının ellerini kollarını sallayarak dolaşabildiği, hatta bazı bölgelerde kimlik kontrolü yaptığı, istediği gibi örgütlenebildiği, yargı süreçlerinden kolaylıkla sıyrılabildiği konforlu bir alana dönüştürülmüştür.”
“Dışişleri Bakanlığınız döneminde ‘öfkeli gençler’ dediğiniz IŞİD çetecileri öfkesini her nedense Türkiye’nin muhalif kesimlerine kusmuş yaptığı kıyımlar sizin tabirinizle ‘oylarınızı arttırarak’ partinizin 1 Kasım’da yeniden tek başına iktidar olmasına büyük katkıda bulunmuştur.  Davutoğlu’na soruyoruz 1 Kasım seçimleri öncesinde yaptığınız Van mitinginde ‘Ak Parti iktidardan indirilirse sokaklarda terör çeteleri dolaşacak’ cümlenizdeki terör çeteleri bizi Amed’de Suruç’ta Ankara da öldüren çeteler midir?
“103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Katliamı Davutoğlu’nun da olduğu iktidar dönemde yaşandı. Öyleyse soruyoruz; başbakanlığınız sırasında Amed, Suruç ve 10 Ekim davalarına iktidar tarafından müdahalede bulunulmuş mudur? Bugün Amed, Suruç ve 10 Ekim davaları sürmektedir. Sayın Ahmet Davutoğlu halkına karşı sorumluluk duyan bir siyasetçi gibi davranıp bu davalara gelerek bildiklerinizi anlatmayı, kameralar karşısında ima ettiğiniz gerçekleri mahkeme salonlarında da açıkça ifade etmeyi düşünüyor musunuz? Yoksa bildiklerinizi AKP ile girdiğiniz mücadelede bir koz olarak kullanmayı mı planlıyorsunuz? Davutoğlu açıkla 7 Haziran-1 Kasım arasında biz neden ve nasıl öldürüldük.”

Davutoğlu ne demişti?

Eski Başbakan Davutoğlu geçtiğimiz günlerde Sakarya’da yaptığı bir konuşmada, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasını işaret ederek “Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” demişti.

Milletvekillerinin de aralarında olduğu çok sayıda isim Davutoğlu’na “bildiklerini hemen açıkla” çağrısı yaparken, HDP bu beyanların incelenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.