Ana SayfaGüncelDavutoğlu: Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz

Davutoğlu: Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz

HABER MERKEZİ – Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, dün yaptığı bir konuşmada, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasını işaret ederek sarf ettiği “Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” sözleri tartışma başlattı. Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli’yi de bu dönemle ilgili eleştirdi. Bu sözlerin ardından HDP, Davutoğlu’nun beyanlarının incelenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Başta CHP milletvekilleri olmak üzere birçok kişi ise Davutoğlu’na “bildiklerini hemen açıkla” çağrısı yaptı.

AKP’nin 18. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ATO Congresium’da düzenlenen resepsiyona çağrılmayan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı saatlerde Sakarya’da düzenlenen bir programda konuştu.

HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasını eleştirmesi üzerinden kendisine “teröre destek” suçlamasında bulunulamayacağını belirten Davutoğlu, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. Bugün insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum” dedi ve şunları kaydetti:

“Neden mi? Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olacaktır. Başbakanlık görevini aldığım zaman -bunu izah etmek zorundayım, kampanya dolayısıyla bu soruları aldığım için- 6-8 Ekim olayları oldu. O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye’nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk.
“Sayın Cumhurbaşkanı bize görevi tevdi ederken iki emaneti vardı. Çözüm sürecine devam edeceksiniz, FETÖ ile mücadele edeceksiniz dedi. 7 Haziran günü maalesef tek başına iktidar olma şansı olmayınca terör odakları ve onların arkasındaki parti Türkiye zaafa düştü zannıyla gemi azıya aldı.
“7 Haziran-1 Kasım tarihleri arasını silmek, bütün o mücadelenin bizim talimatımızla başladığını unutturmak istiyorlar. MHP’den suçlamalar geliyor. Biz mücadele ederken 17 Ağustos’ta götürdüğümüz 4 hükümet teklifine de ‘hayır’ dedi ve bizi terörle mücadelemizde tek başımıza bıraktılar.”

HDP: Davutoğlu’nun söyledikleri araştırılsın

Bu açıklamaların ardından HDP, Meclis’ten Davutoğlu’nun beyanlarının incelenmesini istedi.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Eski Başbakan Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşananlarla ilgili söylediği sözler için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde, Davutoğlu’nun bahsettiği söz konusu dönemde 5 Haziran Diyarbakır Katliamı, Suruç Katliamı, Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi, ‘Çözüm Süreci’nin bitirilmesi, 10 Ekim Ankara Katliamı ve daha birçok saldırıda yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın da yaralandığı hatırlatıldı.

“Bu katliamların ve saldırıların araştırılması için verilen önergeler reddedilmiş, yargı süreci etkin yürütülmemiş, halen olaylara kimlerin sebep olduğu, göz yumduğu ortaya çıkarılmamıştır.
“Kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu saldırı ve katliamların aydınlatılması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, Çözüm Süreci’nin sonlandırılmasına giden sürecin tüm açıklığı ile ortaya çıkarılması, önceki başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsi geçen döneme ilişkin beyanlarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır.”

10 Ekim avukatları soruyor: ‘Kritik’ olarak adlandırılan bu dönemde neler oldu?

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukatları Komisyonu ise yaptığı yazılı açıklama ile 7 Haziran-1 Kasım 2015 süreciyle ilgili “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” diyen eski Başbakan Davutoğlu’nu bu sözlerini açıklamaya davet etti.

Açıklamada, Davutoğlu’nun sarf ettiği sözlere ilişkin, “7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönemi ülkenin en kritik dönemlerinden biri olarak ilan ederek ne demek istemiştir? ‘Kritik’ olarak adlandırılan bu dönemde neler olmuştur?” soruları yöneltildi.

Komisyon’un açıklamasının devamında ise şunlar kaydedildi:

“Şimdi soruyoruz ve davet ediyoruz. Yaptığınız bu açıklamalar ile ne demek istediğinizi ayrıntılarıyla anlatmak durumundasınız. Söz konusu kritik dönemde yapılanları, kimlerin emir ve talimat verdiğini tek tek söylemek zorundasınız. 10 Ekim Ankara Katliamı ve Suruç Katliamı davaları halen devam etmektedir. Bu davalara gelip bildiğiniz her bir konuda tanıklık yapmalısınız.
“Bunları yapmadığınız durumda açıklamalarınız tarafımızca siyasi manevralar olarak ele alınacaktır. Ancak her koşulda 7 Haziran ve 1 Kasım arasındaki katliamlar döneminden iktidarınızın ve kendinizin siyasal sorumluluğunu ilan etmiş oldunuz, bu durum tarihe böyle geçecektir.”

Davutoğlu’na ‘bildiklerini açıkla’ çağrısı

Davutoğlu’nun söz konusu beyanlarına sosyal medyadan da karşılık geldi.

Aralarında CHP milletvekillerinin de olduğu bazı isimler Davutoğlu’na “bildiklerini hemen açıkla” çağrısı yaptı. O çağrılardan bazıları şöyle:


Karınca, T24, Evrensel, MA

Erdoğan’dan beş gün sonra kayyum açıklaması

Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Kaos, irade ve sadelik – Akın Olgun

Yepyeni sömürgeciliğin ana hattı – Özgür Amed


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avşa Adası'nda feribot limana çarptı: Dördü çocuk yedi yaralı
Sonraki Haber
Akar: Müşterek Harekât Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı