Ana SayfaCezaevleriDiyarbakır Barosu: Elazığ Cezaevi’nde işkence yapanlara değil tutuklulara soruşturma açıldı

Diyarbakır Barosu: Elazığ Cezaevi’nde işkence yapanlara değil tutuklulara soruşturma açıldı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu, hak ihlalleriyle gündemde olan Elazığ 2 Nolu Cezaevi’nde darp edilen tutukluların 12 gündür hastaneye kaldırılmadığını, işkence yaptıkları öne sürülen görevlilerin tespit edilmesi yerine tutuklulara disiplin soruşturması açıldığını açıkladı.

Diyarbakır Barosu, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin 10 Ağustos’ta cezaevine bir ziyaret daha gerçekleştirdiğini duyurdu.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Muhlis Oğurgül’ün yaptığı açıklamaya göre, darp edildiklerini belirten tutukluların iddialarına ilişkin Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

“Taleplerimizin kabul edilmesi ve işkence iddialarının araştırılması yerine 40 mahpus hakkında disiplin soruşturmasının açılması ve savunma vermelerinin istenilmesi iddiaların vahametini ortaya koymuştur.
“Yetkililerin ve yargının işkence iddialarına sessiz kalması halinde işkence yaptıkları iddia edilen görevlilerin mahpuslara daha fazla zarar vereceklerinin bilinmesini isteriz.”

Elazığı Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarının etkin şekilde soruşturulması talebini yineleyen Oğurgül, işkence yaptıkları öne sürülen görevlilerin tespit edilmesi yerine tutuklulara disiplin soruşturması açılmasının “işkence izlerinin üstünü örtme çabası” olduğunu dile getirdi.

Oğurgül ayrıca, darp edilen tutukluların 12 gündür hiçbir sağlık kuruluşuna sevk edilmediğini de belirterek, “Eğer bu doğruysa işkence suçunu etkin bir şekilde soruşturmayarak bu suça ortak olan adli yetkililer hakkında da şikâyet ve suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanlığı’na yaptıkları başvuruların da takipçisi olacaklarını belirten Oğurgül, bir kez daha insan hakları örgütlerini, Adalet Bakanlığı’nı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nü, baroları ve siyasi partileri duyarlı olmaya çağırdı.

Elazığ Cezaevi hak ihlalleriyle gündemde

Elazığ Cezaevi bir süredir hak ihlalleriyle gündemde.

Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) söz konusu cezaevinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili tutuklularla görüşmüştü.

9 Ağustos’ta görüşmenin ardından konuya ilişkin açıklama yapan hukukçular, siyasi tutukluların gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirterek, “Mahpuslardan M.K. ve A.D.’nin avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir” ifadelerini kullanmış ve “Cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulunmuştu.

Hukukçuların çağrıda bulunduğu cezaevinde “yan odadakilerle konuştukları” gerekçesiyle 4 Ağustos’ta darp edilen tutuklu Medeni Kiye konuşma yetisini kaybetmişti.


Hukukçular çağrıda bulunmuştu: Elazığ Cezaevi’nde darp edilen tutuklu konuşma yetisini kaybetti

Hukukçular: Elazığ Cezaevi’ne gidin, işkenceye tanıklık edin


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pakistan'da camiye bombalı saldırı: En az dört ölü, 20'den fazla yaralı
Sonraki Haber
Memur zammı: Hükümet teklifini sundu, Memur-Sen 'bunu yok sayıyoruz' dedi