Ana SayfaDünya‘Dünyada 3 milyon 700 bin mülteci çocuk okula gidemiyor’

‘Dünyada 3 milyon 700 bin mülteci çocuk okula gidemiyor’

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, dünya genelindeki 7 milyon 100 bin mülteci çocuk ancak 3 milyon 700 bininin okula gidebildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), “Mültecilerin Eğitim Krizi” başlıklı raporunu Cenevre’de kamuoyuna açıkladı.

Raporda, dünya genelindeki 7 milyon 100 bin mülteci çocuğun ancak 3 milyon 700 bininin eğitim alabildiği ifade edildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre raporda, dünya genelinde ilkokul çağındaki çocukların yüzde 91’nin okula gittiği ancak bu oranın mülteci çocuklar arasında sadece yüzde 63 olduğu kaydedildi.

İlkokul sonrası eğitime devam edebilme seviyesi ise oldukça düşük. İlkokul sonrası eğitimlerine devam eden çocukların oranı yüzde 84 iken mülteci çocuklar arasında bu oran yüzde 24.

Yine yüksek okul ya da üniversite öğreniminde de dünya genelinde oran yüzde 37 iken, mülteci çocukların ancak yüzde üçü bu düzeyde eğitim görebiliyor.

Raporda, eğitime erişemeyen mülteci çocukların Uganda, Sudan, Türkiye, Pakistan ve Lübnan’da yaşayanlar olduğu belirtildi.

Ancak raporda bu konuda olumlu aşamalar da kaydedildiği ve ülkelerde mülteci çocukların okula gidebilmesi için çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, çocukların eğitimi için yatırım yapılmaması durumunda gelecekte bedelinin ödeneceğini söyledi.

BMMYK Almanya Temsilcisi Dominik Bartsch da mülteci çocukların eğitimine yönelik “yaratıcı çözümler” talep etti.

BM, eğitim raporunda sunduğu veriler ışığında mülteci çocukların bulundukları ülkelerin eğitim sistemine dahil edilmeleri ve okul diplomalarının tanınması konusunda çağrı yaptı.