Ana SayfaBilim ve TeknolojiDünyanın en büyük papağanının fosili bulundu

Dünyanın en büyük papağanının fosili bulundu

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’da yapılan bir kazı çalışmasında, yaklaşık bir metre ve yedi kilogram ağırlığında olan bir papağanın fosili bulundu.

Yeni Zelanda’da yapılan bir kazıda, 19 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen dünyanın en büyük papağının fosilleri bulundu.

Heracles inexpectatus adlı papağan cinsinin boyunun yaklaşık 1 metre civarında olduğu belirtiliyor.

Bu oran, daha önce en büyük papağan türü olarak bilinen ve yine Yeni Zelanda’da bulunan kakapo fosillerinden 2 kat daha büyük.

Euronews’in haberine göre Yeni Zelanda’nın güneyinde yer alan Central Otago bölgesinin St. Bathans kentinde yapılan kazı çalışmasında bulunan fosiller, Biology Letters adlı akademik dergide yayımlandı.

Yeni Zelanda’daki söz konusu bölge Miyosen döneme ait kuş fosilleriyle biliniyor. Bu döneme ait bulgular 5.3 ila 23 milyon yıl eskiye dayanıyor.

New South Wales Paleontoloji Bölümü öğretim üyesi Mike Archer, yaklaşık 7 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen papağanın devasa bir gagası olduğunu ve bu sebeple de yediği yiyeceklerin şimdiki papağan cinslerinden çok daha farklı olabileceğini düşündüklerini söylüyor.

Archer, bu papağanın yine şimdiki türlerden farklı olarak çok seyrek yumurtladığını ve büyük ihtimalle besin zincirinde üst bölgelerde yer aldığını belirtiyor.

Bilim insanları, Heracles inexpectatus adlı papağan fosillerinin, daha önce Madagaskar’ın güneyinde bulunan dodo güvercinleri ve Avustralya’da bulunan diğer papağan cinslerinden çok daha ilkel bir yapıda olduğunu ifade ediyor.

Dev papağan fosilinin bulunduğu St. Bathans şehrinde daha önce yarasa, kaplumbağa, timsah, bazı memeli hayvanlarla birlikte 40 farklı kuş türünün fosiline rastlanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kenya parlamentosuna bebeğiyle gelen milletvekili dışarı çıkarıldı
Sonraki Haber
Direniş sonuç verdi: ODTÜ'de yurt inşaatının şantiye binalarına yıkım kararı