Ana SayfaGüncelEngellemelere basın örgütlerinden tepki, karar Avrupa Konseyi’ne taşındı

Engellemelere basın örgütlerinden tepki, karar Avrupa Konseyi’ne taşındı

HABER MERKEZİ – TGS ve DİSK Basın-İş, aralarında bianet, ETHA ve Gazete Fersude’nin de olduğu 136 haber sitesi ile sosyal medya hesabına erişim engeline teki gösterdi. IFJ ve EFJ ise engelleme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı. Erişim engelli kararına karşı bir imza kampanyası da başlatıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebi üzerine aralarında bianet, ETHA ve Gazete Fersude’nin de olduğu 136 haber sitesi ile Twitter ve Facebook adreslerine erişim engeli kararına basın meslek örgütleri tepkili.

TGS: Her kurumun tehdit altında olduğu tescillendi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kararda “suç işlenmesinin engellenmesi” diye bir gerekçenin öne sürüldüğünü hatırlatarak, “Bu kararın hukukta hiçbir yeri yoktur” dedi.

“Demokrasiyi, ifade özgürlüğünü içine sindiremeyenlerin ilk akıllarına gelen şey yıllardır sansür ve halkın haber alma hakkına saldırı olmaktadır.
“Somut veriler yerine gerçeklikten uzak iddialara dayanan bu karar ile Türkiye’de zaten yerlerde sürünen ifade özgürlüğü, bir yara daha almıştır.
“Hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak alınan bu kararla birlikte ‘birilerinin hoşuna gitmeyen şeyler yazan’ her kurumun tehdit altında olduğu tescillenmiştir.
“Söz konusu karar adalet duygusundan ziyade hesaplaşma duygusunu akıllara getirmektedir. Ortada işlenen bir suç yoktur, suç teşkil eden bir haber, içerik veya paylaşım yoktur. Ancak binlerce insanın takip ettiği Bianet gibi haber siteleri de dahil olmak üzere engel kararı verilmiştir.
“19 yıldır halka doğru haberi ulaştırmaya çalışan Bianet başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıyan hiçbir haber mecrası bu şekilde cezalandırılamaz. Bu yüzden derhal engelleme kararı kaldırılmalıdır.
“Basın özgürlüğünün bir ülkenin sosyal ve ekonomik gelişiminin temellerinden bir tanesi olduğunu düşünürsek bu kararı verenler ülkeye de ciddi zarar vermektedir.
“Kurulduğu günden bu yana gazetecilerin mesleki haklarını korumayı ve ifade özgürlüklerine sahip çıkmayı ilke haline getiren Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu karara karşı her türlü meşru ve hukuki mücadeleyi yürütecektir.
“Basın özgürlüğünün birilerinin iki dudağının arasında olmadığını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir.”

DİSK Basın-İş: Basın özgürlüğüne operasyon

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Başkanı Faruk Eren de karara tepki gösterdi.

Kararı basın özgürlüğüne ‘operasyon’ olarak gördüklerini belirten Eren, “Karara baktığımızda erişim engellinin yaptığına dair bir gerekçe bile yok” dedi.

Eren, “Kararın gerekçesini açıklamaya bile ihtiyaç duymuyorlar. Daha önce de bunu yaptılar. Neden? Çünkü hukuk yok. Keyiflilik halen sürüyor” diye konuştu.

Eren, “Türkiye’de onurlu bir gazetecilik örneği var. Bu baskıları hep birlikte dayanışarak ve mücadele ederek aşabileceğimize inanıyorum” diye belirtti.

IFJ ve EFJ, engelleme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı

Söz konusu erişim engelli kararına Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) da tepki gösterdi.

IFJ ve EFJ ayrıca mahkeme kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı, kararın içeriğini Avrupa Konseyi Gazeteciliğin Korunması ve Gazeteciliğin Güvenliği Platformunu’na bildirdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir de Türkiye’de “Bianet dahil 136 diğer sosyal medya hesapları ve internet sitelerine getirilen erişim engeline son verilmesi” çağrısında bulundu.

İmza kampanyası başlatıldı

Öte yandan bianet’in de aralarında bulunduğu 136 internet adresine erişimin engellenmesi kararı üzerine change.org’ta bir imza kampanyası başlatıldı.

Bianet Kapatılmasın, Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanamaz” başlığıyla bianet özelinde başlatılan kampanyada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’nin aydın geleceğinin tarafsız, özgür ve dürüst haberciliğinin alternatif yüzü Bianet’in tüm içeriğine getirilen engelleme kararının şokundayız.
“Gerçek ve doğru haber alma hakkımız engellenemez; yayını engellenen Bianet’e ve tüm karartılan dijital haber kanallarına özgürlük talep ediyoruz.
“3. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği bu haksız kararın en kısa sürede kaldırılmasını talep ediyoruz! #bianeteözgürlük #özgürmedyasususturulamaz.”

Ne oluyor?

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği aralarında bianet, ETHA ve Gazete Fersude’nin de bulunduğu kimi haber portalları ile HDP Milletvekili Oya Ersoy’unki de dahil çok sayıda sosyal medya hesabına erişim engeli kararı verdi.

Mahkemenin kararında “milli güvenlik” iddiası dillendiriliyor ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile yapılan başvuru üzerine kararın alındığı belirtiliyor.


bianet, ETHA ve Gazete Fersude dâhil 136 adrese erişim engeli kararı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
3 yıla kadar hapsi isteniyor: Gazeteci Seyhan Avşar'a dava
Sonraki Haber
Antep'te bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü