Ana SayfaBilim ve TeknolojiEpilepsiye karşı yeni bir tedavi umudu

Epilepsiye karşı yeni bir tedavi umudu

HABER MERKEZİ – Norveç ve Almanya’dan araştırmacıların birlikte yürüttükleri çalışma, glia hücrelerinin epilepsi oluşumundaki rolünü aydınlatıyor. Çalışmanın, epilepsi hastalığına karşı yeni bir tedavinin önünü açabileceği belirtiliyor.

Hem tanısı hem de tedavisi oldukça zor olan epilepsi hastalığına karşı yeni bir tedavinin önünü açabilecek bir çalışmaya imza atıldı.

Norveç’ten Dr. Nathalie Jurisch-Yakşi ve Prof. Dr. Emre Yakşi ile Almanya’dan Doç. Dr. Çağhan Kızıl’ın birlikte yürüttükleri çalışma, epilepsi krizlerinin beynin savunma sisteminin çökmesi ile başladığını ortaya koydu.

Nature Communications adlı bilim dergisi tarafından yayınlanan araştırmada, epilepsiyi daha iyi anlamak için zebra balıkları üzerinde inceleme yapıldı.

2012’den bu yana çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, zebra balıklarında hastalığı tetikleyip epileptik krizler sırasında beynin aktivitesini yüksek çözünürlükte görüntüledi.

Görüntüleme, epilepsi krizlerinin bir nedeninin beynin savunma sistemini oluşturan “glia” hücrelerinin fonksiyonlarının çökmesinin olduğunu ortaya koydu.

Zebra balıkları şeffaf sinir sistemleri ve sinirsel aktivitelerinin mikroskopik yöntemlerle kolay ölçülmesinden dolayı bu tür çalışmalar için oldukça elverişli.

Glia hücrelerinin işlevinin anlaşılması, bu hücrelerin epilepsi hastalığının tedavisinde yeni bir umut ışığı olabileceğine işaret ediyor.

Uzmanlar, devam eden çalışmalarını epilepsi alanında çalışan hekimlerle beraber sürdürüp, glia hücrelerine yoğunlaşan tedavilerin hangi tür epilepsi hastalıklarına uygun olabileceğini araştırıyor.

Glia hücrelerinin epilepsideki etkinliğinin anlaşılması orta ve uzun vadede epilepsinin altında yatan mekanizmaları tamamen çözülmesine katkı sağlayabilir.

Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’u ‘ilaca dirençli’

Sıklıkla görülen sinirsel bir hastalık olmasına rağmen epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’u ilaç tedavilerine istenilen cevabı vermiyor.

Bu hastalık bazen beyin travmasına sonucu ortaya çıktığı gibi, genetik nedenlerden de kaynaklanabiliyor.

Epilepsi nöbetleri aniden ortaya çıktığı için hastaların sürekli tetikte olmasını gerektiriyor.


Bu haberi DW Türkçe ve Nöroblog‘dan derledik.
Previous post
Zehra Çelenk: Toplum kadın kazanımlarının diyetini yine kadına ödetiyor
Next post
Mızraklı: İrademizi tanımayanlar kaybeder