Ana SayfaGüncelErdoğan’dan beş gün sonra kayyum açıklaması

Erdoğan’dan beş gün sonra kayyum açıklaması

HABER MERKEZİ – 19 Ağustos’ta HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına ilişkin ilk kez konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevden alınan seçilmişlere yönelik birtakım suçlamalar yöneltti ve “Kim terörle el ele olursa milletin verdiği yetkiyi kullanırız” diye konuştu. Erdoğan bu açıklamanın öncesinde ise partisinin 18. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada “Bu ülkeye demokraside ve ekonomide Cumhuriyet tarihindeki en büyük atılımı AK Parti yaptırmıştır” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 18. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ATO Congresium’da düzenlenen resepsiyonda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’ye demokrasi ve ekonomi alanlarında en büyük atılımı partisinin yaptırdığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“İster bizi sevsin ya da sevmesin vicdanı olan şunu bilir; bu ülkeye demokraside ve ekonomide Cumhuriyet tarihindeki en büyük atılımı AK Parti yaptırmıştır.”

AKP’den ayrılarak yeni parti kuracakları iddia edilen Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ı da isim vermeden eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu uzun ve kutlu yolculukta davanın yükünü kaldıramayanlar, yolunu kaybedenler olmuştur. Bu kutlu çatının altından ayrılanların hiçbirinin esamesi okunmamış okunmayacaktır.
“AK Parti, ancak kendisi gibi olmaktan çıktığında misyonunu kaybeder. Tıpkı bu çatının altından ayrılanlar gibi milletle irtibatını kaybederek yolunu şaşırdığı gün AK Parti’nin de vadesi dolmuş demektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Doğu Akdeniz’de sürdürülen ve gerilime neden olan doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri konusunda ise “Gemilerimizle Doğu Akdeniz’deyiz fakat ana muhalefetin başındaki zat bunu görmüyor. ABD, Kanada varmış Türkiye yokmuş. Bu zat bizim bayrağımızı tanımıyor. Buradaki varlığımızı sürdüreceğiz. Oradan çekilmek yok, haklarımızı biliyoruz” dedi.

“Cumhur İttifakı’nı diri tutmaya, dik tutmaya da gayret edeceğiz” diyen Erdoğan, son olarak ‘başkanlık sistemi’ne yönelik eleştirilere de özetle şöyle cevap verdi:

“Birileri sürekli yeni sistemi karalamaya çalışsa da milletimiz sahip çıkmıştır. Oyunu vermiştir, sizinle birlikte bu yolda yürümeye varız demiştir. Oylamayı yaptık, ‘evet’ çok çıktı.
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de geliştirilmesi gereken yönleri elbette olacaktır. Dün 1 yıllık sürecin analizini yaptık. Kapsamlı bir çalışma yapıldı. İlk fırsatta sonuçları inceleyip sistemi geliştirecek adımları atacağız. Yapısal reform ihtiyaçlarımızın farkındayız. Daha çok çalışma daha çok mücadele etme ile karşı karşıyayız.”

Erdoğan’dan ilk kez kayyum açıklaması

Partisinin 18. kuruluş yıl dönümünde yaptığı açıklamaların ardından subay ve astsubay mezuniyet törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada ise HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Görevden alınan HDP’li belediye eşbaşkanlarına suçlamalar yönelten Erdoğan’ın yaptığı kısa açıklama şöyle:

“Bu milletin alın terinden artırarak vermiş olduğu vergilerle kendilerine gelen parayı halka değil Kandil’e gönderenlere, dağa gönderenlere biz seyirci kalamayız ve kalmayacağız.
“Kim terörle el ele olursa milletin verdiği yetkiyi kullanırız. Halka değil de teröristlere hizmet ediyorsa şehit yavrularımızın ailelerini belediyenin önüne koyuyorsa biz de onları kapının önüne koyarız.”
Ahmet Türk, Adnan Selçuk Mızraklı ve Bedia Özgökçe Ertan (soldan sağa)

Görevden alınan seçilmişler ne diyor?

Erdoğan’ın söz konusu suçlamalarına karşın belediyeleri borç batağında devraldıklarını söyleyen HDP’liler ise yaptıkları her harcamadan devletin haberdar olduğunu vurguluyor.

Belediyelerde kayyum dönemindeki harcamalar daha önce Sayıştay raporuna ve kamuoyuna da yansımıştı.

Görevden alınan isimlerden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, yaklaşık 900 milyon TL’lik borçla devraldıkları belediyede son beş aydır bu borcu kapatmak için uğraştıklarını söylüyor.

HDP’nin raporuna göre Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin toplam borcu da kayyum döneminde 1 milyar TL’nin üzerine çıkmıştı.

Mardin’in görevden alınan seçilmiş belediye eşbaşkanı Ahmet Türk de, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada son beş ayda bu borçları kapatmak için seferber olduklarını vurguluyor.

Belediyenin bu borçları halka yansıtmamak için kadın kooperatifi kurmakla, asfalt çalışmalarını sürdürmekle, kültürel etkinlikleri kesintisiz devam ettirmekle uğraştıklarını ifade eden Türk, “Bu hizmetlerin neresi teröre yardımdır? Hizmetimizin ne olduğunu halkımız çok iyi biliyor” diyor.

Ahmet Türk, yine DW Türkçe’ye yaptığı bir açıklamada “Çalışmayıp havadan para alanları, kamerayla tespit ettiğimiz hırsızlık yapan kişileri, bize küfredenleri işten çıkardık” diye belirtiyor.

“Bunların şehit ya da korucu yakını olduğunu da bilmiyorduk. İmkanımız olsa tek bir kişiyi bile işten çıkarmazdık. Bu konuda medyada yapılan propaganda da kayyum atamasının habercisi gibiydi.”

Van’ın görevden alınan belediye eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ise “Biz kamunun kaynaklarını peşkeş çekmedik, halka hizmet için çalıştık. Verilmeyecek hesabımız yok” diyor.


Siyasi parti ve emek örgütleri kayyum atamalarına karşı Kadıköy’de: ‘Karanlıktan birlikte çıkacağız’

Kaos, irade ve sadelik – Akın Olgun

Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Previous post
Siyasi parti ve emek örgütleri kayyum atamalarına karşı Kadıköy'de: 'Karanlıktan birlikte çıkacağız'
Next post
Kamu Emekçileri Hareketi ve Kürt emekçiler – VI